Vasárnap délelőttig 11 ember vesztette éltét Csehországban a téli ítéletidő kiváltotta balesetekben. A sűrű havazás a közlekedést akadályozta - a D1-es autópályán több órás dugó alakult ki -, a heves szél miatt települések maradtak áram nélkül.

Több mint kétezer közúti baleset történt pénteken és szombaton Csehországban, ahol országszerte sűrűn havazott és a széllökések sebessége helyenként meghaladta az óránkénti 150 kilométert. A sok súlyos balesetben vasárnap délig összesen 11 ember vesztette életét, és kéttucatnyi személy különböző sérüléseket szenvedett. Észak- és Dél-Morvaországban több száz háztartás maradt áram nélkül a hét végén, mert megrongálódtak a vezetékek. Csak a balesetek következtében keletkezett anyagi kár meghaladja a százmillió koronát.

Vasárnapra virradóra Jihlava közelében három órán át le volt zárva a Prága-Brünn autópálya (D1), mert a síkos és behavazott szakasz - a 64. és a 119. km között - járhatatlan volt. Mindkét oldalon több tucatnyi kamion és személygépkocsi akadt el a hóban, és fokozatosan sok kilométeres dugó alakult ki. A D1-es sztráda kritikus szakaszán néhány órán keresztül a forgalom elterelésére sem volt lehetőség, mert a környékbeli utak is mind járhatatlanok voltak. A rendőrség és a mentők több helyen forró teát és élelmiszert vittek a hóban elakadt autók utasainak.

A lengyel határ mentén fekvő Óriáshegységben (Krkonose) lavinaveszély alakult ki, a hegyi mentők ezért a hétvégére sok helyen betiltották a gyalogtúrákat. Hasonló a helyzet a német határon lévő Érchegységben (Krusné Hory) is. A hatóságok már pénteken felszólították a lakosságot, hogy a hét végén lehetőleg ne utazzanak a hegyvidéki üdülőközpontokba. Ennek ellenére tízezrek mentek síelni, és a hegyekbe vezető utakon nagyon lassú volt a forgalom. Hóláncok nélkül csak nehezen lehet megközelíthetőek a hegyvidéki cseh-német, valamint a cseh-lengyel határátkelők.