George Bush amerikai elnök szerint az ország hatékony védelme miatt van szükség a bírói végzés nélküli lehallgatásokra. Az amerikai elnök erről hétfőn beszélt egy sajtótájékoztatón, amelyen egyúttal sürgette a Patriot-törvény eddig elmaradt meghosszabbítását is mondván, az USA nem tud nélküle meglenni.

Amerikai állampolgárok nemzetközi hívásainak bírósági végzés nélküli lehallgatását védve, George Bush amerikai elnök hétfői sajtóértekezletén közölte, hogy alkotmányos kötelessége az ország védelme és az erről szóló felhatalmazást mindaddig meghosszabbítja, amíg a terrorszervezetek veszélyt jelentenek az Egyesült Államokra.

Az elnök az időtényezővel indokolta a bíróságok megkerülését, mivel - mint mondta - ez a háború más, mint a többi és a gyorsaság rendkívül fontos az esetleges terrortámadások megakadályozása érdekében. Közölte ugyanakkor, hogy a lehallgatási program csak az al-Kaidával és hasonszőrű terrorszervezetekkel kapcsolatban álló személyek üzenetváltásaira korlátozódik.

Az elnök sürgette a hatóságoknak a terrorizmus elleni harc jegyében megnövelt jogköröket biztosító Patriot-törvény megújítását. Az elnök azzal vádolta a szavazást obstrukcióval akadályozó szenátorokat, hogy a halogató taktika valójában az ellenséget segíti. Kijelentette, hogy ő is osztja a polgári szabadságjogokat miatti aggodalmakat, de szerinte a jogszabály kellőképpen kiegyensúlyozott és az Egyesült Államok egy percig sem tud meglenni nélküle.

Az év végén lejáró törvény meghosszabbítását a képviselőház már megszavazta, a szenátusban azonban, zömében demokrata párti törvényhozók aggályosnak tartják, hogy a jogszabály nem tartalmaz kellő biztosítékot az esetleges visszaélések megakadályozására.