Irakban szabadon engedtek két tucat olyan személyt, akik korábban vezető pozíciót töltöttek be a Szaddám-rendszerben. A megbukott rezsim vezetőit háborús bűncselekményekkel gyanúsították, illetve szükség volt tanúvallomásukra a Szaddám-rendszer ellen. A vádat azért ejtették, mert már nem jelentenek veszélyt az ország biztonságára.

Szabadon engedték Szaddám Huszein volt iraki elnök rendszerének kéttucatnyi vezetőjét, köztük két minisztert - jelentette be hétfőn egy iraki ügyvéd, akinek ügyfelei is kiszabadultak.

A  most szabadon engedett foglyokat azért vették őrizetbe, mert háborús bűncselekményekkel gyanúsították őket, vagy mert szükség volt tanúvallomásukra a Szaddám-rendszer ellen. Az eljárás során megállapították, hogy már nem jelentenek veszélyt az ország biztonságára, és az is kiderült, hogy nem emelnek vádat ellenük.

Bedi Izzat Aref ügyvéd elmondta: a szabadon bocsátásokról szóló döntést már 2004-ben meghozták, de csak a választások után hajtották végre. A kiszabaduló vezető kormányzati tisztségviselők számát az ügyvéd 24-25-ben határozta meg. Hozzátette: többen közülük már el is hagyták az országot.

Bár hivatalosan nem közöltek neveket, úgy tudni, hogy az elengedettek között van Humám Abdel-Halik Abdel-Gafúr, volt felsőoktatási miniszter, Ahmed Murtada, volt szállításügyi miniszter. Valamint két kutatóorvos: Rihab Taha biológiai fegyverszakértő, akit Doktor Baktériumként emlegettek és Huda Szálih Mahdi Ammás, gúnynevén Mrs. Anthrax, az iraki biológiai fegyverprogram másik vezetője.