A srebrenicai népirtásban való részvételük miatt vádat emeltek hétfőn Boszniában 11 szerb személy ellen.

A belgrádi média idézte a boszniai szövetségi ügyészség vádiratát, amely szerint alapos a gyanú, hogy a szóban forgó személyek bűnszövetkezet tagjaiként 1995. július 13-án a Srebrenica és Bratunac között található Kravica nevű mezőgazdasági szövetkezet létesítményeiben több mint ezer bosnyák nemzetiségű férfit végeztek ki. A bíróság a per végéig meghosszabbította a letartóztatottak vizsgálati fogságát.

Boszniában ez az első vádemelés a közel nyolcezer halálos áldozatot követelő srebrenicai mészárlás ügyében, amelyet egyik ítéletében népirtásnak minősített a hágai Nemzetközi Törvényszék (NT). Kedden a háborús perekben eljáró belgrádi bíróságon kezdődik meg az eljárás a Skorpiók néven hírhedté vált szerb félkatonai osztag hat tagja ellen, akik ugyancsak a srebrenicai vérengzés idején, 1995. július 17-én a boszniai Trnova mellett kivégeztek hat srebrenicai bosnyákot. A tettesek bűntényüket megörökítették egy videofelvételen, amelyet július 1-jén bemutattak Slobodan Milosevic volt szerb és jugoszláv elnök hágai perében. A megdöbbentő felvételek bejárták a világsajtót, s a szerb rendőrség napok alatt elfogta a tetteseket.

A srebrenicai vérengzést levezénylő katonai parancsnokok felett Hágában ítélkeznek, de a főbűnösnek tartott Ratko Mladic volt boszniai szerb hadseregparancsnok tíz évvel a tragédia után is szökésben van.