Elmenekült a felelősségre vonás elől az üzbég belügyminiszter

2005.12.20. 19:05

Elhagyta Németországot Zakirjon Almatov üzbég belügyminiszter, aki ellen ott az andizsáni vérengzéssel kapcsolatban pert indítottak emberiesség elleni bűnök vádjával - közölte kedden Berlinben a pert indítók ügyvédje.

"Értesülésünk szerint elhagyta Németország területét, de nem tudjuk, mikor és miért tehette meg. Úgy tűnik, hogy a szövetségi ügyészség nem kezdeményezett eljárást vele szemben" - mondta Wolfgang Kaleck ügyvéd. A szövetségi ügyészség egy nappal korábban jelentette be, hogy megvizsgálja az Almatov ellen benyújtott két panaszt.

A egyiket az andizsáni mészárlás nyolc túlélője és a Human Rights Watch (HRW) emberi jogi szervezet, a másikat az Amnesty International (AI) szintén nemzetközi emberi jogi szervezet nyújtotta be a német jogban 2002 óta létező "egyetemes igazságszolgáltatási elvre" alapozva. Az andizsáni túlélők és a HRW el akarták érni, hogy német bíróság ítélkezzen Almatov felett kínzások bűntette miatt, illetve hogy nyilvánítsák emberiesség elleni bűntettnek a májusi andizsáni mészárlást.

Kaleck és a nyolc üzbég túlélő keddi sajtótájékoztatóján kifejezte sajnálkozását amiatt, hogy a német hatóságok nem vették őrizetbe a minisztert, akit rákbetegsége miatt kezeltek Hannoverben.

Almatov még azelőtt kapott német vízumot, hogy az Európai Unió nyilvánosságra hozta annak a 12 üzbég vezetőnek a nevét, akit felelősnek tart a felkelés véres elfojtásáért, és akinek megtiltotta, hogy az unió területére lépjen. Ezzel kapcsolatban a német külügyminisztérium szóvivője kedden azt mondta: Almatov humanitárius okokból kapott vízumot németországi kezelés céljából.