Könnyűvizes atomreaktorokat épít, és fokozza nukleáris hadianyaggyártását Észak-Korea. A sztálinista rezsim szerint erre az USA "arrogáns, önigazoló és erőszakoskodó" politikája kényszeríti.

Észak-Korea azt tervezi, hogy könnyűvizes atomreaktorokat épít, valamint nukleáris elrettentő erejének fokozásához, hasadóanyag előállítására alkalmas reaktorokat fejleszt ki. A kedden bejelentett döntéséért Phenjan az Egyesült Államokra hárította a felelősséget, mondván, hogy George Bush amerikai elnök kormányzata térdre akarja kényszeríteni Észak-Koreát. Azt ígérte, hogy az ország szuverenitásának megvédése érdekében fokozni fogja nukleáris elrettentő erejét, amíg Washington fel nem hagy "arrogáns, önigazoló és erőszakoskodó" politikájával.

A döntésről hírt adó KCNA észak-koreai hírügynökség ismét kártérítést követelt azért, mert az Egyesült Államok által vezetett Koreai-félszigeti Energiafejlesztési Szervezet (KEDO) novemberben kivonult abból a még 1994-ben megkötött megállapodásból, amelynek alapján az észak-koreai atomprogram befagyasztásáért cserébe, két könnyűvizes atomreaktort épített volna Észak-Koreában.

Dél-koreai külügyminisztériumi források emlékeztettek: Észak-Korea korábban soha nem mondott olyat, hogy könnyűvizes reaktorok megépítését tervezi. Ellenben gyakran fenyegetőzött azzal, hogy folytatja a fegyverkezési célokra is alkalmas, két grafitfékezésű atomreaktor felépítését, illetve működtetését.

Szakértők szerint Észak-Korea nincs az ahhoz szükséges technológia vagy pénz birtokában, amely révén, rövid idő alatt könnyűvizes reaktorokat építhetne. Bármilyen atomreaktor építése azonban problémákat jelentene az észak-koreai atomválság diplomáciai rendezésének útján.