Újabb andizsáni lázadókat ítéltek el

2005.12.21. 19:08

A májusi andizsáni felkelés újabb 42 vádlottját ítélték súlyos börtönbüntetésre szerdán Üzbegisztánban. Az ismét zárt ajtók mögött tartott tárgyaláson 12-től 20 évig terjedő szabadságvesztést szabtak ki a vádlottakra - jelentette be az üzbég legfelsőbb bíróság.

A vádlottakat bűnösnek mondták ki súlyos körülmények között, előre megfontoltan elkövetett emberölésben, terrorcselekmény elkövetésében, az alkotmányos rend megsértésében és más súlyos bűncselekményekben - közölte a bíróság szóvivője.

Az üzbég igazságszolgáltatás eddig összesen 115 embert ítélt 12-től 22 évig terjedő börtönbüntetésre a hatóságok által vérbe fojtott májusi andizsáni felkelésben való részvétel miatt. Civil szervezetek adatai szerint feltehetően 500 és 1000 között volt a halálos áldozatok száma, de a taskenti vezetés csak 187 halottat ismert be, és elutasított minden nemzetközi vizsgálatot.

Éppen egy héttel ezelőtt a felkelés kapcsán 114 személy ügyében kezdődtek újabb bírósági tárgyalások. A vádlottak padjára első ízben ültették a biztonsági erők hanyagsággal vádolt tagjait is. Közülök 72 személy ellen még szerdán is folytatódott az eljárás.

Utóbbi 72 vádlott között 36-an a biztonsági erők tagjai., akik ellen "a terrorcselekményeket lehetővé tevő kötelesség- és hivatali teendők elmulasztása" címén emeltek vádat. Ugyanis nem tudták megakadályozni, hogy a felkelők fegyvereket kobozzanak el egy fegyverraktárból, és támadást intézzenek egy börtön ellen. Közöttük van tizenkilenc katona, két katonaorvos és az andizsáni börtön öt őre is.

KAPCSOLÓDÓ CIKK