Államsértés miatt ítéltek el egy török írót

2005.12.22. 16:51

Börtönbüntetésre ítéltek egy írót és egy újságírót az állam megsértése miatt Törökországban annak a törvénynek az alapján, amely az Európai Unió illetékesei szerint sérti a szólásszabadságot. Igaz, a szabadságvesztésről szóló büntetést azonnal pénzbírságra változtatták.

Zülküf Kisanakot, az Elveszett falvak című könyv íróját a bíróság öt hónapi elzárásra ítélte, a büntetést azonban rögtön 3000 líra (2200 dollár) pénzbüntetésre változtatták át, míg Aziz Özert, egy szélsőbaloldali hangvételű havi lap szerkesztőjét 10 hónapi börtönre ítélték, amelyet 6000 líra (4400 dollár) pénzbüntetésre változtattak.

Mindkét szerzőt annak a törvénynek az alapján ítélték el, amely bűncselekménynek minősíti a Török Köztársaság, a törökség vagy az állami intézmények megsértését. A törvény kiváltotta az Európai Unió bírálatát is, amely ragaszkodik hozzá, hogy Ankara - amely októberben kezdi meg a csatlakozási tárgyalásokat - tegyen többet a szólásszabadság védelmében.

Kisanak könyve 14 falu történetét meséli el, amelyet erőszakkal ürített ki a hadsereg az 1990-es évek elején a török katonák és az autonómiáért harcoló kurdok közötti összecsapások idején. Az intézkedéssel a kurdokat akarták elvágni a helyi lakosok támogatásától.

Az író közölte, hogy fellebbezni fog az ítélet ellen. Mint mondta, nem hiszi, hogy megsértette az államot, könyve konkrét eseményekre, dokumentumokra és fényképfelvételekre támaszkodik.

Özert a Török Köztársaság 80 éve, a fasizmus 80 éve, illetve a Nem az Irak lerohanóival való partnerségre című írásaiért ítélték el, amelyek az általa szerkesztett magazinban jelentek meg. Özer közölte, hogy szintén fellebbezni fog.

KAPCSOLÓDÓ CIKK