Három évi szigorított börtönre ítélték csütörtökön Izraelben a szélsőbaloldali erők által pacifistaként számon tartott, a jobboldal által viszont árulónak bélyegzett Tali Fahimát, palesztin szélsőségesekkel tartott kapcsolatok miatt.

A védelem ügyvédei és az ügyészség megállapodása értelmében a 29 éves nő elfogadta: bűnösnek vallja magát abban, hogy idegen ügynökkel tartott kapcsolatot és az állambiztonság számára veszélyes információkat adott át. Ennek fejében az ügyészség ejtette a súlyosabb vádakat - köztük az ellenséggel való együttműködést háború idején - amelyekért egyenként 15 évi szigorított börtön is kiszabható lett volna.

A fiatal nő, aki 2004 augusztusa óta van fogságban, tíz hónap múlva szabadulhat, miután az állam vállalta: nem akadályozza meg, hogy jó magaviselete miatt harmadolják a büntetését. Tali Fahimát a ciszjordániai Dzsenín közelében vették őrizetbe, ahol több hónapot töltött el Zakaria az-Zubeidi, az al-Aksza Mártírjainak Brigádjai helyi vezetőjének társaságában. A Fatah fegyveres szárnyának tekintett szervezet több tucatnyi merénylet elkövetését vállalta a második palesztin felkelés 2000. szeptemberi kitörése óta.

Tali Fahimának bírói ítélet nélküli, az izraeli védelmi minisztérium utasítására történt őrizetbe vétele ellen annak idején több jogvédő szervezet, közöttük az Amnesty International is tiltakozott.

Az elítélt szerint az ellene indított eljárás lényegében cselszövés volt, s célja annak megakadályozása volt, hogy az izraeli pacifisták kapcsolatba kerüljenek a "megszállás ellen fellépő" palesztinokkal. Beismerte ugyanakkor, hogy átadott a palesztinoknak egy, az izraeli hadsereg által elvesztett levelet, és tiltott területeken járt, ugyanakkor lojális izraeli állampolgárnak vallotta magát. Támogatására hét feminista pacifista szervezet is tüntetéseket szervezett a bíróság előtt.