Fogyóban a szerb kormány parlamenti többsége

2005.12.22. 18:34

Vészesen elapadt a szerb kormány parlamenti többsége, miután csütörtökön megalakult egy új képviselőcsoport, amelyet a politikusi babérokra áhítozó Bogoljub Karic dúsgazdag szerbiai üzletemberrel hoznak kapcsolatba.

Az új frakciót zömében olyan képviselők alakították - összesen öten -, akik kiléptek a kormánypártokból. A 250 fős parlamentben további kettővel, mindössze 129 főre fogyott a kormánytöbbség, vagyis a döntéshozatalhoz szükséges létszámtól már csak hárommal több képviselője van Vojislav Kostunica kisebbségi kormányának, ha beleszámítjuk a kabinetet ellenzékből támogató szocialista képviselők szavazatait is.

A kormánypárti képviselők Karichoz kötik az újsütetű frakciót, a milliomost ugyanis régóta érik olyan vádak, hogy a kormány megbuktatása végett felvásárolja a képviselőket. A jelenlegi parlamenti ciklusban az első, hozzá köthető botrányos ügy májusban történt, amikor az ellenzéki radikálisok egyik honatyája átigazolt a parlamentek kívül tevékenykedő, Karic vezette Szerbia Ereje Mozgalomba (PSS). Ezzel a PSS úgy vált parlamenti párttá, hogy a két évvel ezelőtti választás idején még nem is létezett. A visszás helyzet az alkotmánybíróság korábbi ellentmondásos döntésének volt az eredménye, amely szerint a parlamenti mandátumok felett nem a pártok, hanem a képviselők rendelkeznek, jóllehet pártjuk listáján kerültek be a törvényhozásba.

Botrányossá igazán akkor vált a helyzet, amikor három hete - egy nappal a költségvetés elfogadása előtt - két képviselő fordított hátat a kormánykoalíciónak. Őket még aznap kirúgták a parlamentből, elvileg figyelmen kívül hagyva az alkotmánybíróság rendelkezését. Az eset jogilag egyelőre nem tisztázódott, a bűnüldöző szervek jelenleg is vizsgálják, hogy Karic valóban lefizeti-e a képviselőket.

KAPCSOLÓDÓ CIKK