Izrael visszavág a palesztin rakétákért

2005.12.22. 19:52

Parancsot adott a hadseregnek az izraeli védelmi miniszter csütörtök este, hogy fokozza akcióit azok ellen a palesztin fegyveresek ellen, akik rakétákat lőnek ki izraeli településekre.

Az izraeli rádió jelentése szerint Saul Mofaz összeült a hadsereg parancsnokaival, és utasította őket, hogy "hajtsák végre a szükséges műveleteket", megakadályozandó a palesztinok mozgását azokban a körzetekben, ahonnan a házi készítésű Kasszám-rakétáikat kilövik Izraelre. A nap folyamán öt izraeli katona sebesült meg a dél-izraeli Askelón város térségében a rakétáktól. A hasonló támadásokra az izraeli hadsereg eddig a tüzérség bevetésével válaszolt.

A kormány alelnöke, Ehud Omert szintén kilátásba helyezte a megtorlást, mondván, hogy "ha nem szüntetik be Askelón lövetését, a válasz súlyos lesz, nem zárnak ki semmilyen lehetőséget, beleértve a földi akciót is".

Borúlátó izraeli elemzők már a nyár végén azzal számoltak, hogy a Gázai övezet augusztusi kiürítése nyomán a Kasszám rakétákkal elkövetett támadások közelebbről fenyegetik majd az izraeli településeket; rémképként vetették fel, hogy több nagyváros, valamint a Tel-Aviv melletti Ben Gurion repülőtér is a palesztin rakéták hatótávolságán belülre kerül. Ha ez bekövetkezik - vélekedtek akkor -, Izrael visszafoglalja majd az addig kiürített gázai övezeti és ciszjordániai telepeket.

Az ellenségeskedések fokozódása politikai következményekkel is járhat: mindkét félnél befolyással lehet a közelgő választásokra. A Gázai övezetből kiinduló támadások folytatódása Ariel Saron miniszterelnök ellenfelét, Binjamin Netanjahut erősíti, mivel ő ellenezte az övezet kiürítését.

Palesztin oldalon a háborúskodás a január 25-re kiírt parlamenti választás elhalasztásához vezethet. Mahmúd Abbász elnök máris nyomás alatt van, hogy halassza el a szavazást, mivel az irányítása alatt álló el-Fatah mozgalomban belső szakadás következett be, ami fő ellenfelének, a Hamász radikális mozgalomnak kedvez.

KAPCSOLÓDÓ CIKK