Leleplezték Karadzicék segítőit

2005.12.22. 16:05

A szerbiai hatóságok tudják, kik segítik a srebrenicai vérengzés két főfelelősét, Radovan Karadzic volt boszniai elnököt és egykori tábornokát, Ratko Mladicot a bujkálásban. A háborús perekben eljáró belgrádi különbíróság figyelmeztette ezeket az embereket, hogy hagyjanak fel ezzel, különben bíróság elé állítják őket. Kilétüket ugyanakkor nem hozták nyilvánosságra.

A szerbiai hatóságok leleplezték azokat a személyeket, akik segítik a bujkálásban a két legkeresettebb feltételezett háborús bűnöst, Radovan Karadzic volt boszniai szerb elnököt és Ratko Mladic egykori boszniai szerb hadseregparancsnokot. Eről csütörtökön számolt be Vladimir Vukcevic, a háborús perekben eljáró belgrádi különbíróság főügyésze.

Vukcevic szerint a hatóságok ismerik azoknak a kilétét, akik "kommunikálnak" a két hágai szökevénnyel, és "logisztikai támogatást" nyújtanak nekik. A belgrádi média szerint Vukcevic arra figyelmeztette őket, hogy hagyjanak fel ezzel, ellenkező esetben ugyanis bíróság elé állítják őket.

"Figyelmeztetek mindenkit, hogy bíróság elé állítjuk azt, aki közvetve vagy közvetlenül, szóban vagy írásban, elektronikus vagy galambpostával kommunikál a hágai szökevényekkel" - mondta Vukcevic, aki figyelmeztetett, hogy az ügyészség kötelessége követni mindenkit, aki támogatást nyújt a szökésben lévő hágai vádlottaknak. Az ügyész közölte, nem árulhatja el a szóban forgó személyek kilétét, mivel bizalmas információkról van szó. "Mindannyian tudatában vagyunk e pillanat jelentőségének és a hágai Nemzetközi Törvényszékkel való együttműködés fontosságának is. Az én figyelmeztetésem erre vonatkozik" - mondta.

Karadzicot és Mladicot a legsúlyosabb háborús bűntényekkel vádolja a hágai ügyészség, őket tartja a közel nyolcezer áldozatot követelő 1995-ös srebrenicai népirtás főfelelőseinek. A vádlottak szökése miatt egyre nagyobb nyomás nehezedik Belgrádra, főleg azóta, hogy három hete spanyol területen elfogták az ugyancsak délszláv népirtásért körözött horvát Ante Gotovina tábornokot. Miroljub Labus szerbiai miniszterelnök-helyettes arra figyelmeztetett szerdán, hogy az Európai Unió csak abban az esetben folytatja februárban a társulási tárgyalásokat Belgráddal, ha az ország maradéktalan együttműködést létesít Hágával.

A srebrenicai mészárlás óta Vukcevic csütörtöki bejelentése az első olyan hír, amely arra utal, hogy a szerbiai hatóságok is közelebb kerültek a két vádlotthoz, és talán valóban szűkül a hurok Karadzic és Mladic körül.

Boszniában az elmúlt hónapokban ilyen téren már születtek kézzelfogható eredmények is. Paddy Ashdown, a nemzetközi közösség volt boszniai főképviselője menesztéssel és vagyonzárlattal bűntette azokat - elsősorban a Karadzic által alapított Szerb Demokrata Párt (SDS) tisztségviselőit -, akik feltehetően segítik a bujkálásban a volt boszniai elnököt. Őrizetben van Momcilo Mandic dúsgazdag üzletember, aki állítólag kulcsfigurája volt ennek a hálózatnak, amellyel sokan kapcsolatba hozzák a november végén őrizetbe vett Mirko Sarovicot, a boszniai Szerb Köztársaság volt elnökét is. Feltételezések szerint Sarovic jóváhagyásával jött létre a Matres nevű fantomcég, amelynek révén több millió boszniai márkát juttatott el a boszniai szerb Kereskedelmi Bank az SDS tisztségviselőihez, akik a pénzt továbbították a hágai vádlottaknak.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK