Románia egy páncélos hadosztály felszereléséhez szükséges korszerűsített páncélkocsikat és a fegyverzetükhöz szükséges lőszert, valamint mezőgazdasági segítséget ajánlott fel Afganisztánnak - jelentette be a Hamid Karzai afgán államfővel lezajlott csütörtöki találkozója után Traian Basescu, Románia elnöke, aki villámlátogatást tett az Irakban és Afganisztánban állomásozó román katonai egységeknél.

A román államfő, aki a héten Irak után Afganisztánban tett villámlátogatást, hogy karácsony alkalmával felkeresse, köszöntse az ott állomásozó román katonai egységeket, csütörtökön Kabulban megbeszélést folytatott az afgán államelnökkel. Találkozójuk után Basescu elmondta: a Karzai elnökkel folytatott megbeszélés során felvetette annak a lehetőségét, hogy Románia segítséget nyújtson az afganisztáni mákültetvényeknek az ottani éghajlatnak megfelelő búzafajtákkal, almaültetvényekkel vagy más kultúrnövényekkel való kiváltásához. "Ebben mi közvetlenül érdekelve vagyunk, mert Románia területén jelentős mennyiségű kábítószer halad át, amit az Afganisztánban termesztett mákból állítanak elő" - mondta Traian Basescu, aki azt is közölte, hogy Románia felajánlhat Afganisztánnak egy páncélos hadosztály felszereléséhez szükséges 54 darab korszerűsített T55 típusú tankot. Az ajánlat elfogadása esetén, a román páncélkocsikkal együtt román mechanikusok utaznának Afganisztánba, hogy kiképezzék az afgán páncélosokat.

Ezzel kapcsolatban Basescu kijelentette: "Hamid Karzai elnökkel megállapodtunk abban, hogy a páncélkocsik karbantartását románok végeznék. S ezen felül mi lőszert adnánk el Afganisztánnak e páncélkocsik számára."

Traian Basescu bejelentéséről a bukaresti Mediafax hírügynökség számolt be Kabulból keltezett csütörtök esti tudósításában. A Mediafax kabuli jelentése szerint "az illetékes afgán hatóságok tanulmányozás tárgyává teszik a román államfő javaslatát".