Telefonálhattak a Jemenben elrabolt osztrák túszok

2005.12.22. 20:21

Egyik ausztriai barátját hívhatta fel telefonon a szerdán Jemenben elrabolt osztrák túszok egyike, míg társa a helyi német nagykövetségre telefonálhatott - erősítette meg Bécsben az osztrák külügyminisztérium.

A tárca csütörtökön erősítette meg, hogy osztrák állampolgárokat raboltak el Jemenben. A bécsi bejelentés szerint egy 52 éves férfit és egy 31 éves nőt raboltak el Marib tartományban. Az osztrák férfi a nap folyamán telefonon felhívhatta egyik ausztriai barátját, akiknek elmondta, hogy elrablói három bebörtönzött férfi szabadon bocsátását követelik a jemeni hatóságoktól a túszok elengedéséért. Az osztrák túsz társa pedig többször is telefonálhatott a nap folyamán a jemeni fővárosban működő német nagykövetségre, amely - miután a legközelebbi osztrák diplomáciai képviselet Ománban működik - koordinációs szerepet játszik a túszügyben.

A bécsi külügyminisztérium arról adott tájékoztatást, hogy szerda óta állandó kapcsolatot tart a jemeni kormánnyal. Hans Winkler külügyi államtitkár a jemeni külügyminiszterrel folytatott telefonbeszélgetése alkalmával kérte, hogy a hatóságok tegyenek meg mindent a túszok biztonságáért, mielőbbi szabadon engedésükért, és erőszakot ne alkalmazzanak.

Jemenben viszonylag gyakran előfordul, hogy helyi törzsek fegyveresei külföldieket rabolnak el váltságdíj reményében, vagy bebörtönzött családtagjaik szabadon bocsátását akarják ily módon kierőszakolni. A túszok többsége általában sértetlenül kiszabadul.

KAPCSOLÓDÓ CIKK