A horvát posta arra számít, hogy hozzávetőleg 100 ezer karácsonyi üdvözlőlapot kell útnak indítania Hága felé, a Nemzetközi Törvényszék scheveningeni fogházában őrzött Ante Gotovina horvát tábornok számára.

"Biztosra vesszük, hogy a Zágrábból és környékéről feladott napi mintegy 2,5 millió karácsonyi üdvözlőlap közül jó néhány ezernek a címzettje Gotovina tábornok" - mondta a Vecernji List című zágrábi napilapnak adott nyilatkozatában Damir Vincek, a zágrábi postai központ igazgató-helyettese. Becslése szerint egész Horvátország területéről mintegy 100 ezer karácsonyi üdvözlőlapot küldenek Gotovinának.

A nemzetközi elfogatóparanccsal körözött horvát tábornokot december 7-én vették őrizetbe a Kanári-szigetek egyik luxusszállodájában, majd 10-én juttatták el a hágai törvényszék fogházába.

A Nemzetközi Törvényszék háborús bűntettekkel vádolja a szerb kézre került Krajina visszafoglalását célzó, 1995 augusztusa és novembere közt lezajlott horvát Fergeteg hadművelet vezénylő parancsnokát. A vád szerint 150 szerb polgári személy megöléséért és mintegy 150 ezer szerb lakos elűzéséért felelős.

Horvátországban sokan nemzeti hősként tekintenek Gotovina tábornokra, akinek elfogása utáni napokban Splitben több tízezres, míg Zágrábban többezres tüntetések alkalmával hangoztatták hívei, hogy ártatlannak tartják a volt magasrangú katonatisztet. A táblákon sokhelyütt a "Hős, nem háborús bűnös" - felirat volt olvasható.