Zárlatot rendeltek el két román faluban

2005.12.23. 17:17

Zárlat alá helyeztek két román falut, mert mindkét településen madárinfluenzával fertőzött háziszárnyasokat találtak. A levett mintákat Nagy-Britanniába küldik, ahol megvizsgálják, hogy az emberre is veszélyes vírusra bukkantak-e.

Egészségügyi zárlat alá helyeztek két falut pénteken Románia délkeleti részén, miután mindkét településen madárinfluenzával fertőzött háziszárnyasokat találtak. A két érintett település a fővárostól, Bukaresttől 140 kilométernyire keletre fekvő Stelnica, ahol kedd este fedezték föl, hogy néhány csirke vírushordozó, valamint a közeli Stefan Voda, ahol pénteken mutatták ki a gyorstesztek a madárinfluenza H5 típusú válfaját a baromfiknál.

A fölvett mintákat Nagy-Britanniába küldik, ahol további vizsgálatokat végeznek, hogy megállapítsák: a vírusnak a betegség emberre is veszélyes - Ázsiában eddig 71 halálos áldozatot követelő - H5N1 jelzésű változatára bukkantak-e.

A román hatóságok a betegség október eleji romániai felbukkanása után országszerte kötelezővé tették a baromfi ólakban tartását, és szigorú pénzbüntetést helyeztek kilátásba a rendelet megszegői számára. Romániában eddig 55 ezer háziszárnyast öltek le, ez és a betegséggel szembeni védekezést célzó egyéb intézkedések eddig több mint négymillió dollárt emésztettek föl.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK