Az Amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség óriási körben végzett lehallgatásokat és internetes szűréseket bírói engedély nélkül a szeptember 11-i terrortámadás után. A projektben telekommunikációs cégek is együttműködtek a testülettel.

Forrás: [origo]
Az elkövetők elfogása fontosabb a titokjognál

Sokkal szélesebb körben hallgatta le bírói engedély nélkül a telefonokat és az internetes forgalmat az Amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA), mint ahogy korábban a Fehér Ház elismerte - írta szombati számában a The New York Times.

A lap jelenlegi és korábbi kormányzati tisztviselőket idézve közölte, hogy az információkat az amerikai telekommunikációs rendszer fő vonalait közvetlenül megcsapolva gyűjtötték. A megkérdezettek elmondása szerint az NSA megszerezte a telekommunikációs cégek együttműködését ahhoz, hogy hozzáférjen mind a belföldi, mind a külföldi adatforgalomhoz bírói felhatalmazás nélkül.

Egy korábbi telekommunikációs műszaki menedzser bevallotta, hogy az iparág illetékesei 2001. szeptember 11-e óta gyűjtöttek adatokat az ügyfelek hívási szokásairól, és azokat a terrorista merényletek elkövetőinek elfogása érdekében átadták a szövetségi kormánynak.

A programot ismerő kormányzati és távközlési tisztviselők elmondták, hogy az NSA részletesen elemezte a hívási szokásokat, azt, hogy ki, kit hívott, mennyi ideig tartott a telefonbeszélgetés, és a nap melyik szakában történt. Vizsgálták azt is, hogy honnan hová érkeztek a telefonhívások és az elektronikus levelek.

Az Afganisztánba irányuló és az onnan érkező hívások álltak leginkább az érdeklődés középpontjában - közölte az újság.