Lapértesülések szerint már jövőre távozhat Tony Blair miniszterelnöki posztjáról. Ha a közszféra átalakítását célzó, átfogó tervével a Labour lázadói szembefordulnak, a vártnál előbb átadhatja hivatalát.

Távozhat 2006-ban a brit miniszterelnök, ha saját politikai hátországa nem támogatja nagyszabású reformelképzeléseit - írta Tony Blair "közeli szövetségeseit" idézve a szombati The Independent. A legnagyobb brit liberális napilap név nélkül idézett forrásai szerint a munkáspárti kormányfő ugyan nem "fenyegetőzik" közvetlenül azzal, hogy jövőre lemond, de ha a közszféra - az oktatás, az egészségügy és a szociális ellátás - átalakítását célzó, átfogó tervével a Labour lázadói szembefordulnak, "a vártnál előbb távozhat" posztjáról.

Forrás: EPA

Blair ugyan az idén brit belpolitikai rekordot állított fel azzal, hogy egymás után harmadszor vezette választási győzelemre az 1997. óta kormányzó Munkáspártot, a párt alsóházi többsége azonban, az addigi 160-ról 66-ra olvadt, és a frakció jelentős része a tervezett reformokat ellenző balszárny ellenőrzése alá került.

A kormány a múlt hónapban már elszenvedett egy drámai vereséget saját lázadói miatt a londoni alsóházban a terrorellenes törvény szigorítási tervével, amelyet a júliusi londoni öngyilkos merényletek után dolgoztak ki. Ez volt Blair első parlamenti veresége a Labour 1997-es hatalomra kerülése óta.

A brit kormányfő óriási feltűnést keltett, amikor - hónapokkal a májusi választások előtt, a brit belpolitika történetében példátlan módon - hivatalosan bejelentette, hogy negyedszerre már nem ő kívánja választási csatába vezetni a Munkáspártot, vagyis a következő, 2009-ben, vagy 2010-ben esedékes választások előtt távozik. Azt azonban nem közölte, hogy mikor, és ezzel a sajtóbeli találgatások azóta sem csillapodó özönét indította el.

A félhivatalos álláspont az, hogy Blair 2008. vége felé adja át hivatalát a kijelölt utódjának tekintett Gordon Brown pénzügyminiszternek, de a legtöbb sajtókommentár szerint a váltás már jóval előbb megtörténik.