Elzárja az ukrán gázcsapokat az orosz Gázprom, ha január 1-jéig nem sikerül megállapodásra jutni az ukrán és orosz félnek arról, milyen módom emeljék a jelenlegi, közel ötszörösére az Ukrajnába szállított gázt. A Gazprom szerint az áremelés a korábbi szovjet rendszerről a piaci árra való átállást jelenti, az ukránok szerint viszont így bünteti Moszkva az ukrán nyugatbarát politikát.

Kétoldalú megegyezés hiányában, az orosz fél január elsején elzárja az Ukrajnába földgázt szállító csővezetéket - jelentette ki vasárnap az illetékes orosz vállalat képviselője, növelve az Ukrajnára nehezedő nyomást a gáz áráról hónapok óta folyó vitában. "Amennyiben a tárgyalások kudarcba fulladnak, január elsején, moszkvai idő szerint 10 órakor leállítjuk az Ukrajnába irányuló gázszállítást" - jelentette ki Alekszandr Medvegyev, a Gazprom konszern export üzletágának elnöke.

Az orosz cég álláspontja szerint az áremelés, amelynek értelmében 1000 köbméter földgázért a jelenlegi, nem egészen 50 dollár helyett, 230 dollárt kellene fizetnie Kijevnek. Ez annak a stratégiának a része, amelynek keretében a Gazprom, a szovjet korszak kedvezményes árairól, áttér a nemzetközi piac szabályai szerinti kereskedésre. Kijevben elutasítják az orosz követelést, mert az ukrán tárgyalók szerint Ukrajnának átmeneti időszakra van szüksége, amíg gazdasága alkalmazkodni tud az új feltételekhez, a csaknem ötszörösre emelkedő gázárhoz. Emellett az ország vezetői - akik az egy évvel ezelőtti, békés forradalommal jutottak hatalomra - azzal vádolják a Gazpromot, hogy engedelmes eszköze a Kreml terveinek, amelyeknek célja megbüntetni Ukrajnát új, nyugatbarát irányvonala miatt.

A Gazpromnak nagy fejtörést okoz, hogy az ukrajnai csővezeték elzárása ne sújtsa a konszern közép- és nyugat-európai vásárlóit is. Az utóbbi térségbe irányuló orosz gázszállítmányok 80 százaléka ugyanis Ukrajnán keresztül éri el a célországokat. Az aggályok eloszlatása végett a Gazprom pénteken nyilvános próbát tartott demonstrálva, hogy képes Ukrajnát kiiktatni a gázellátásból anélkül, hogy a lépés kihatással volna a nyugati szállítmányokra.

Az ukrán gázszolgáltató vállalat elnöke szerint az orosz Gazprom-cégnek nincs jogalapja ahhoz, hogy elzárja az Ukrajnába földgázt juttató csővezetéket. Alekszej Ivcsenko vasárnapi nyilatkozata szerint a Naftogaz Ukraini és a Gazprom üzleti kapcsolatát, az ukrán földre érkező gázszállítmányok mennyiségét, hosszú távú szerződés szabályozza 2003. és 2013. között. "Ha a Gazprom megsérti a fennálló megállapodásokat, ezért a felelősséget az orosz félnek kell viselnie" - hangoztatta az ukrán illetékes. "Sem műszakilag, sem jogilag nem lehet elzárni a gázt, ezért január elsejével semmi nem fog változni" - tette hozzá.