A szentföldi békéért imádkozott a pápa

2005.12.25. 11:20

A szentföldi békéért imádkozott első karácsonyi miséjén XVI. Benedek pápa a vatikáni Szent Péter bazilikában. Békére szólította fel a palesztinokat és az izraelieket Betlehemben a jeruzsálemi latin pátriárka is.

"Ezen az éjszakán, amikor Betlehem felé nézünk, különleges módon szeretnénk imádkozni Megváltónk szülőhelyéért, és az ott élő és szenvedő emberekért" - mondta szentbeszédében XVI. Benedek pápa első karácsonyi miséjén. "A Szentföld békéjéért szeretnénk imádkozni" - tette hozzá a katolikus egyházfő.

"Betlehem fénye soha nem hunyt ki. Minden korban megérintett  férfiakat és nőket, fényeskedett körülöttük" - jelentette ki XVI. Benedek, akit április 19-én választottak meg a II. János Pál utódjául.  A pápa felelevenítette Krisztus születésének történetét és kérte a katolikusokat: ne feledjék, hogy a karácsony valódi jelentése a gyermek Jézusból sugárzó "belső fény". Felszólította hallgatóságát, hogy segítsenek véget vetni a konfliktusoknak és a nézeteltéréseknek, bárhol is  legyenek a világban.

"Igyekezzünk (Krisztus) békéjének cselekvő hírnökeivé válni a mai világban" - mondta a pápa, majd heves imádsággal könyörgött a Szentföld békéjéért. XVI. Benedek hamarosan Izraelbe és a palesztin területekre látogat. Az egyházfő vasárnap a Szent Péter bazilika erkélyéről ünnepi Urbi et Orbi (a városnak, azaz Rómának és a világnak szóló) áldást ad.

A Szent Péter székesegyházban elmondott pápai szentbeszéd idején a betlehemi Születés bazilikában még tartott az éjféli mise, amelyen Michel Sabbah, Jeruzsálem latin pátriárkája arra szólította fel az izraelieket és a palesztinokat, hogy vessenek véget az erőszaknak. Szentbeszédében a pátriárka kiemelte: mindként félnek félre kell tennie a múltat és helyet kell adnia az új jövőnek. Felszólította Izraelt, hogy vessen véget a palesztin fegyveresek likvidálásának, mert ez nem javított a biztonságon, és nem állította meg az erőszakhullámot. A szertartáson jelen volt Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke is.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK