A tavaly téli, több százezer halálos áldozatot követelő, pusztító szökőárra emlékeznek a katasztrófa sújtotta indiai-óceáni országok. A világ minden részéből túlélők, rokonok, barátok utaztak emlékezni a tengerpartokra.

Az egy évvel korábbi pusztító szökőárra emlékeznek hétfőn a katasztrófa sújtotta indiai-óceáni országok. A megemlékezéseken részt vett sok tavalyi külföldi áldozat hozzátartozója is. A világ minden részéből túlélők, rokonok, barátok utaztak emlékezni a tengerpartokra.

Indonézia, Srí Lanka, Thaiföld, India

A legtöbbet szenvedett indonéziai Aceh tartományban túlélők, áldozatok rokonai, hivatalos személyiségek ezrei emlékeztek egyperces némasággal az áldozatokra. Az egyik tengerparti város mecsetében tartott megemlékezésen Kofi Annan ENSZ-főtitkár videoüzenetében figyelmeztetett: a nagy kihívások még hátravannak, a családfenntartóknak újra munkát kell találniuk és több százezer családnak kell ismét állandó otthonba költöznie.

Az indonéz elnök, helyi idő szerint 8 óra 16 perckor (közép-európai idő szerint 2 óra 16 perckor), ugyanabban az időpontban, amikor egy évvel korábban a szökőár első hullámai Aceh tartomány partjaira lezúdultak, egyperces némaságra szólította fel honfitársait az áldozatok emlékére. "Hölgyeim és uraim, hajtsunk fejet némán és imádkozzuk a több százezer ember emlékére, aki a tavaly december 26-i szökőár miatt vesztette életét" - mondta Susilo Bambang Yudhoyono indonéz államfő.

Thaiföld tengerpartjain szintén ezrek gyűltek össze, hogy megemlékezzenek a katasztrófára áldozatairól. A Khao Lak tengerparti üdülőhelytől délre fekvő Bang Niengben a thaiföldi kormány nevében a miniszterelnök-helyettes fejezte ki részvétét az áldozatok hozzátartozóinak. Délután Khao Lakban a thai kormányfő emlékmű alapkövét helyezi el.

Srí Lankán, az ország déli részében fekvő Peralijában hinduk, keresztények, buddhisták és muzulmánok imádkoztak hétfőn azon a helyen, ahol közel kétezren haltak meg, amikor a szökőár egy vonatot elsodort. Félárbocra engedték a nemzeti lobogókat, az ország elnöke kétperces csendre hívott fel helyi idő szerint 9.30-kor, majd koszorút helyezett az áldozatok emlékére emelt emlékműnél.

Imádkozva a partokon, egyperces csendet tartva, valamint emlékparkok és emlékművek avatásával emlékeztek Indiában. Az Andamán- és Nikobár-szigetekhez tartozó Kar-Nikobár szigeten, amelyet letarolt a szökőár, több ezer túlélő indult útnak hajnalban, hogy megemlékezzen odaveszett hozzátartozóiról. Nők özönlöttek a partokra, hogy az istenektől kérjék az óceán nyugalmának megőrzését.

A hadsereg egy hat és fél méter magas emlékmű avatásával tisztelgett a közeli légitámaszpont személyzetéből életüket vesztett áldozatok előtt. Nágapattinam városánál a helyi hatóságok a halálos áldozatok számának megfelelő, 6065 fából álló emlékparkot avattak több ezer megemlékező jelenlétében.

Cunami-gyakorlat Szumátrán

A Szumátra nyugati részén lévő Padangban hétfőn cunami-gyakorlatot tartottak, a szirénák hangjára lakosok ezrei hagyták el szervezetten házaikat és a munkahelyüket a magasabban fekvő városrészek felé vezető külön e célra kiépített utakon.

Az áldozatok száma soha nem lesz ismert

Forrás: MTI

A Richter-skála szerinti 9,15-os erősségű, Szumátra magasságában bekövetkezett földrengés kiváltotta szökőár következtében az Indiai-óceán partjain fekvő 13 országban az ENSZ adatai szerint összesen több mint 223 halt meg, vagy tűnt el. 1,8 millióan maradtak fedél nélkül. Az áldozatok pontos száma valószínűleg soha nem lesz ismert, mivel sokan a tengerbe vesztek, és sok helyen a lakosok névjegyzéke sem volt pontos.

Indonéziában, Aceh tartományban közel 170 ezer halálos áldozat volt. Thaiföldön hivatalos adatok szerint a természeti csapás legkevesebb 5395 halálos áldozatot követelt, közöttük 2248 volt külföldi - 37 ország állampolgára. Nyolcszázöt holttestet azóta sem sikerült azonosítani. Srí Lankán 31 ezren veszítették életüket a katasztrófában. 16 ezernél több embert sodort el az ár Indiából. A Maldív-szigeteken 82 halottat és 26 eltűntet, Malajziában 68 halottat, Mianmarban (Burma) 61 halottat, Bangladesben 2 halottat tartanak számon. A szökőár Kelet-Afrikára is lecsapott: Szomáliában 298, Tanzániában 10, Kenyában 1 halálos áldozata volt.

A nemzetközi közösség 13,6 milliárd dollárnyi segítséget ajánlott fel. Az újjáépítés megkezdődött, de a menekülttáborok továbbra is tele vannak. Aceh tartományban a cunami után a kormány és a szakadár gerillák tűzszüneti megállapodást kötöttek, Srí Lankán viszont a humanitárius segélyek feletti viták és a kiújuló erőszak miatt egyelőre nincs kilátás a hosszú évek óta tartó konfliktus megoldására.

[origo]/MTI