Engedélyezte a palesztin választási bizottság, hogy a Fatah párt egyesítse választási listáit. Így jelentősen csökkenhet az esélye, hogy a radikális Hamász nyerjen a palesztin választásokon.

A palesztin választási bizottság hétfőn engedélyezte, hogy a Fatah párt egyesítse a január 25-i palesztin parlamenti választásra benyújtott jelöltlistáit. Belső ellentétek miatt Marvan Bargutinak, a párt "ifjú gárdája" izraeli börtönben ülő vezetőjének a hívei külön listát állítottak, és ezzel reálissá vált annak a veszélye, hogy a Fatah vereséget szenved a radikális Hamásztól az egy hónap múlva esedékes voksoláson. Ezt érezhette Mahmud Abbász palesztin elnök is, aki kilátásba helyezte a lemondását arra az esetre, ha pártjában nem áll helyre az egység.

A Fatah egymással marakodó frakciói december 23-án - nyolc nappal a nevezési határidő lejárta után - végül úgy döntöttek, hogy egységes listát állítanak, amelynek az élén Marvan Barguti szerepel. A kompromisszum értelmében a párt miniszterei, leköszönő parlamenti képviselői és a központi bizottság tagjai egyéni választókerületükben, nem pedig pártlistán indulnak. A párt idősebb generációjához tartozó vezetők, akik szerint a kompromisszum jelentős engedmény a Barguti mögött felsorakozott fiatalabb politikusi gárdának, csak fogcsikorgatva mentek bele az alkuba.

Az így létrejött egységes listának adott most zöld utat a választási bizottság, amely úgy döntött, hogy hat órára ismét felújítja a december 14-én lezárult nevezési időszakot. Az indoklás szerint így pótolják be azt a hat órás kiesést, amely annak idején azért keletkezett, mert a bizottságnak fel kellett függesztenia a munkáját, ugyanis fegyveresek - mellesleg a Fatah tagjai - tüzet nyitottak hivatali helyiségeire.