Egyöntetű felhördüléssel kommentálta a hétfői brit sajtó, hogy II. Erzsébet királynő egyetlen szóval sem említette karácsonyi üzenetében legidősebb fia, Károly trónörökös új feleségét, Kamilla grófnőt. A királynő beszédében szinte végig a tavalyi dél-ázsiai szökőár áldozataira emlékezett.

II. Erzsébet királynő a britekhez néphez és a Nemzetközösség országaihoz intézett hatperces karácsonyi beszédét szinte teljes egészében a dél-ázsiai térségen éppen egy éve végigsöprő, több százezer emberéletét kioltó szökőár áldozatainak szentelte. Felidézte, hogy a katasztrófa alig egy nappal követte tavalyi karácsonyi üzenetét.

A The Sun és a Daily Mirror - a két legnagyobb brit bulvárlap - hétfőn azonban őszinte megdöbbenéssel nyugtázta, hogy az uralkodó egyetlen szót sem vesztegetett a Windsor-ház legnagyobb idei családi eseményére, Károly és Kamilla áprilisi esküvőjére. Név nélkül idézett udvari bennfentesek "rendkívülinek" nevezték, hogy a királynő nem tért ki évértékelőjében saját fia és menye egybekelésére.

II. Erzsébet nem először tudatja kimondatlan, mégis látványosan beszédes gesztussal, hogy mennyire nem örül ennek frigynek, amelyet fia és Kamilla részéről is beismerten házasságtörő, több évtizedes románc előzött meg. Az uralkodó 1981-ben Károly és első felesége, a néhai Diana hercegnő világraszóló menyegzőjéről hosszasan megemlékezett az évi karácsonyi üzenetében, közölve: "örömünkre szolgált, hogy láthattuk idősebbik fiunk nagy boldogság közepette lezajlott esküvőjét".