Kardiológiai beavatkozás vár az izraeli kormányfőre. Kezelőorvosai szerint Ariel Saronnak - aki a hónap közepén enyhe szélütést kapott, de már felgyógyult - "két-három hét múlva" szívkatéterezésen kell átesnie.

Kisebb kardiológiai beavatkozás vár Ariel Saronra. Az izraeli kormányfő orvosai hétfőn Jeruzsálemben sajtóértekezleten számoltak be Saron állapotáról, azt hangsúlyozva, hogy a szívereken van szükség kisebb beavatkozásra, de ezt katéterezéssel oldják meg, vagyis műtét nélkül.

Az orvosok szerint a 77 éves Saron kisebb szélütése nem okozott maradandó agyi károsodásokat, az izraeli kormányfő - aki vasárnap már elnökölt a kabinet ülésén - ugyanolyan munkaképességű, mint kórházba kerülését megelőzően volt.

A túlsúlyos izraeli kormányfő három kilót fogyott a szélütést követően, de változatlanul több mint száz kilogramm a testsúlya, de hogy mennyi, azt nem pontosították. Az izraeli lapok 110 és 160 kilogramm közé teszik Saron súlyát, megjegyezve, hogy orvosai szigorú diétát ajánlanak, 66 kilogrammos fogyást látva szükségesnek.

Ariel Saron betegsége nagy izgalmat váltott ki Izraelben, mivel az új pártja - Kadima (Előre) -, amelyet a március 28-i parlamenti választások esélyesének tartanak a legújabb közvélemény-kutatások alapján, az ő személye köré épült. A Kadima győzelme esetén Saron harmadik miniszterelnöki ciklusát kezdhetné meg.

Saront 2001. február 6-án választották meg kormányfőnek, majd 2003. január 28-án másodszor is nagy fölénnyel nyert. Idén november 21-én azonban az erősödő belső ellenzék miatt kilépett a Likudból, és létrehozta saját formációját.