Öt rendőr és hat iraki fegyveres halt meg abban az összecsapásban, ami hétfőn történt egy ellenőrzőpontnál. A rendőrökre harckocsi-elhárító rakétákkal, aknavetőkkel támadtak a gerillák.

Iraki gerillák megtámadtak egy közúti ellenőrzőpontot hétfőn reggel Baakúba közelében, Bagdadtól 60 kilométerre északra. A rendőrökre mintegy harminc, a támadásban harckocsi-elhárító rakétákat és aknavetőket is bevető gerilla nyitott tüzet az ellenőrzőpontnál. A kora reggeli összecsapásban a rendőrök viszonozták a tüzet, és megöltek hat támadót - közölte a helyi rendőrség.

Baakúba térségében - amelyet nagyjából egyenlő arányban laknak síita, illetve szunnita vallásúak - a lázadók rendszeresen megtámadják az iraki és az amerikai hadsereg erőit.

Irakban - a december közepi választásokat övező, hallgatólagos fegyvernyugvás után - az elmúlt néhány napban ismét fellángolt az erőszak. A lázadó gerillák legutóbb pénteken hajtottak végre egy nagyszabású támadást, amelyben az iraki biztonsági erők tíz katonája vesztette életét, további húsz pedig megsebesült.

[origo]/MTI