Vallási és nemzeti gyűlöletkeltés miatt őrizetbe vettek egy szerb fiatalt, aki egy társával együtt karácsonykor bántalmazott két, nála idősebb magyar férfit. A 18 éves szerb fiatalember arra kényszerítette a két magyart, hogy kiabálják azt: "szerb vagyok". Az MTI tudósítója szerint az eset azt jelzi, hogy a magyarellenes incidensek nem szűntek meg a Vajdaságban.

A nagybecskereki rendőrség keddi tájékoztatója szerint egy 18 és egy 22 éves szerb fiatal december 24-én kora hajnalban az udvarnoki (Banatski Dvori) pravoszláv templom mellett megtámadott és könnyebb testi sérüléseket okozott egy 28 és egy 41 éves magyar férfinak. A fiatalabbik támadó arra kényszerítette őket, kiabálják azt, hogy "szerb vagyok", és szerbül mondják el a miatyánkot. Az illetőt vallási és nemzeti gyűlöletkeltés gyanújával előzetes letartóztatásba helyezték, társa ellen szabálysértési eljárást indítottak.

Az MTI tudósítója szerint az eset azt jelzi, hogy a magyarellenes incidensek még nem szűntek meg a Vajdaságban, viszont a rendőrség korábbi gyakorlatától eltérően most már nevén nevezi a bűntényeket, és azonnal tájékoztatja a közvéleményt arról, hogy a tettesek etnikai indíttatásból követték el a jogsértést. Legutóbb, december 6-án egy temerini kávézóban történt magyarellenes incidens, az egyik támadó ellen ugyancsak nemzeti, faji és vallási türelmetlenség szítása címén tett bűnvádi feljelentést a rendőrség.

Az újvidéki Magyar Szó című napilap kedden is hírt adott egy incidensről, amely ugyancsak karácsonykor történt Tordán: szerb fiatalok randalíroztak egy diszkóban, az angol és magyar zeneszámok helyett szerb nótákat követeltek, majd székekre állva azt skandálták, hogy "Ez itt Szerbia".

Az adventisták is védelmet kérnek

A szerbiai adventista egyház kedden drámai hangú felszólításában követelte a szerbiai közjogi méltóságoktól és a kormány illetékes minisztereitől, hogy védjék meg papjait és hívőit az erőszaktól, és szavatolják számukra a békés és biztonságos életet. Az egyházi elöljárók emlékeztettek arra, hogy több ízben tájékoztatták a hatóságokat a hívőket és az egyházi szolgálókat ért incidensekről, de a helyzet semmit sem javult, sőt lassan elviselhetetlenné válik.

A szerbiai sajtó igen gyakran ad hírt az adventisták elleni támadásokról, a legsúlyosabb eset tavaly májusban történt, amikor az újvidéki adventista templomban istentisztelet közben vertek meg két lelkészt (egyikük magyar volt). A keddi felhívásra az adott okot, hogy szentestén ismeretlenek betörtek a bácspalánki adventista templomba.