Kivonult az utolsó ukrán katona is kedden Irakból. Ukrajna a 2003 augusztusi iraki invázióban 1650 katonával vett részt, a kivonulásra a növekvő hazai ellenállás miatt került sor. 

Az utolsó ukrán katona is távozott Irakból - jelentette be kedden az ukrán védelmi minisztérium. A tárca közleménye szerint kedden nyolc páncélozott szállító harcjárműből álló konvoj és 44 katona hagyta el Irak területét, és érkezett meg Kuvaitba. A mostani kivonulás után már csak 50 katona marad az arab országban, akik tovább segítenek az iraki katonák kiképzésében.

Kijev kezdetben ellenezte az Irak elleni amerikai inváziót, 2003 augusztusában azonban mégis 1650 katonát küldött az arab országba, és ezzel az egyik legnagyobb NATO-n kívül résztvevője lett a megszállásnak. A több mint két évig tartó, Ukrajnában népszerűtlen misszió december 19-én ért véget.

Az ukrán katonák, lengyel parancsnokság alatt, főként a Bagdadtól 175 kilométerre fekvő Kút város és környéke biztonságára felügyeltek, de részt vettek több újjáépítési programban is. Ez idő alatt 18 ukrán katona halt meg Irakban és 32-en sebesültek meg.

Viktor Juscsenko elnök már 2004. decemberi megválasztásakor megígérte az ukrán egységek hazarendelését. A több szakaszos ukrán kivonulás idén márciusban kezdődött el. Az államfő hétfőn váratlanul Kútba látogatott, hogy személyesen vegyen részt a feleslegessé vált ukrán fegyverzet iraki haderőknek történő átadásán.