Több mint kétszáz túszt - zömében nőket - ejtettek túszul egy brazil börtönlázadásban. A rabok börtönbeli vezetőjük visszahelyezését követelik, akit másik intézménybe szállítottak.

Késekkel felfegyverzett, fellázadt rabok több mint 200 túszt tartottak fogva az északnyugat-brazíliai Rondónia állam egyik börtönében hétfőn. A lázadás még vasárnap délután, látogatási időben kezdődött az amazonasi szövetségi állam székhelyén, Porto Velhóban, az Urso Branco börtönben. A túszul ejtett 207 személy - 190 nő és 17 férfi - valamennyien a rabok hozzátartozói - közölte Renato Eduardo de Souza, az állam közbiztonsági hivatalának vezetője. De Souza úgy tudja, legalább tíz rabot megöltek a lázadás alatt, de még nem látták a holttesteket.

A foglyok akkor hajlandóak elengedni túszaikat, ha egyik vezetőjük, Edinildo Paula de Souza, akit egy hónappal korábban egy másik börtönbe szállítottak át, visszatérhet. A közbiztonsági hivatalvezető szerint Edinildo visszatérhet, miután elengedték a túszokat és fegyverek és kábítószerek után átkutatták a börtönt, a rabok viszont előbb vezetőjük visszatérést követelik. A hatóságok bíznak abban, hogy tárgyalások révén sikerül megoldani a helyzetet, egyelőre nem készülnek a börtön megtámadására.

A lázadásban körülbelül 1200 rab vesz részt. A börtönt 150 állig felfegyverzett rendőr veszi körül, leállították a villany-, a vízszolgáltatást és az élelmiszerellátást. A börtönben már tavaly áprilisban is történt véres lázadás, amely során tizennégy rab vesztette életét. A foglyok öt napon át tartottak fogva 170 túszt, többségükben nőket.