4000 kilométeres kerítés mögé bújik India

2005.12.28. 13:52

A bangladesi embercsempészettel és a muszlim szélsőségesekkel szembeni védekezéssel indokolja India annak a 4000 kilométer hosszú kerítésnek az építését, amelynek a felét már fel is húzták az ország nyugati határán. A drótháló dzsungeleken, településeken vág át és több mint 100 ezer indiai mindennapi életét keseríti meg - írja a Times.

4000 kilométer hosszú drótkerítést húz fel keleti, Bangladessel szomszédos határán India. A terv megvalósítása 600 millió dollárba kerül. A két ország közti határ a leghosszabb a dél-ázsiai határvonalak körül. Bár Banglades 1971-es függetlenedési törekvéseit (akkor még Nyugat-Pakisztánnak hívták az országot) India támogatta, a kerítésre most azért van szükség, mert a két ország viszonya megroblott az elmúlt években  - írja a Times című brit lap.

A 30-szor nagyobb India a muszlim szélsőségesek feltartóztatására, az ember- és árucsempészet megakadályozására emeli a kerítést. A dupla, szögesdróttal megerősített, dzsungeleken, településeken és a senki földjén át kígyózó hálózatnak eddig a fele készült el.

A kerítés építését még az indiaiak is ellenzik, ugyanis több mint 100 ezren azon az, egyik országhoz nem tartozó területen élnek, amelyet szintén elvág Indiától a drótháló. Így nekik naponta több, szigorú határellenőrzésen kell átesniük, ha például iskolába akarnak menni.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK