Állítólag tévedésből került román zászló a kolozsvári magyar főkonzulátus épületére, a város RMDSZ-es alpolgármestere szerint azonban nem véletlenről van szó. A diplomáciai szabályok szerint a külképviseleteknek otthont adó ország zászlója nem kerülhet fel a konzulátusok és nagykövetségek épületére. A lobogót végül a magyar konzul kérésére eltávolították, a felelősséget senki nem vállalja az ügyért.

Fotó: MTI
Kolozsvár

Lezártnak és megoldódottnak tekinti a Magyar Köztársaság kolozsvári főkonzulátusa a kisebb diplomáciai incidenst, amit az okozott, hogy a romániai külképviseletet befogadó ingatlanra ismeretlenek román nemzeti lobogót is tűztek - nyilatkozta Szentpéteri István konzul. A történtekről a kolozsvári Szabadság című napilap szerdai száma tudósított. Néhány napja ugyanis az Európai Unió és Magyarország zászlójával feldíszített épületre román zászló is felkerült. A diplomáciai szabályok szerint a külképviseleteknek otthont adó ország zászlója nem kerülhet fel a konzulátusok és nagykövetségek épületére.

Nem lehet tudni, kinek a hibájából került az épületre a lobogó, mind a polgármesteri hivatal, mind a város zászlódíszítésével megbízott villamos művek vezetősége elhárította a felelősséget. A kék-sárga-piros színű lobogó azt követően került le az épületről, hogy Szentpéteri István konzul kedden tiltakozó jegyzéket adott át Emil Boc polgármesternek.

A kolozsvári magyar lapnak nyilatkozó Boros János alpolgármester közölte: karácsony előtt Emil Boc szóban kérte fel a polgármesteri hivatal műszaki osztályát, cseréljék ki a várost díszítő kopott román zászlókat. Boros szerint ez a villamos művek feladata, mivel csak ez a cég rendelkezik a feladat elvégzéséhez szükséges munkagépekkel.

A lap megjegyzi ugyanakkor, hogy a külképviselet melletti ingatlanokra nem került lobogó, a főkonzulátus második emeletén levő tartóra viszont igen. Az RMDSZ-es alpolgármester szerint nem véletlenről van szó. Úgy vélekedett, hasonló incidensek elkerülése érdekében a főkonzulátus homlokzatának felújításakor jó lett volna eltávolítani "a hatóságokat kísértésbe hozó zászlótartót".

Kolozsváron nem ez az első "zászlós" diplomáciai incidens. A szélsőségesen nacionalista Gheorghe Funar ex-polgármester hivatali idején a konzulátus épületéről a városháza emberei eltávolították a magyar nemzeti lobogót. Emellett a volt polgármester utasítást adott, hogy a konzulátust közrefogó két épületre szereltessenek zászlótartókat, amelyekre román lobogót tűztek.

Egyébként "a funari trikolór-mánia" mára sajátos folytatásra lelt Kolozsváron. Ugyanis mint a Szabadság szerdán megírta, "ismeretlen tettesek román nemzeti színűre mázolták Funar majdani sírkövét". "Noha három mandátuma alatt mindent elkövetett, hogy az egész város a szóban forgó három színbe boruljon, az ismeretlen tettesek karácsonyi 'ajándékától' nem volt elragadtatva" az, aki 12 évig tartó polgármestersége alatt "Kolozsvár minden villanyoszlopát legalább két román zászlócskával díszíttette, de a trikolór pompa elől a tilos parkolást megakadályozni hivatott útszéli oszlopocskák, a köztéri padok és a szemeteskukák sem menekültek meg" - olvasható a kolozsvári lapban, amely megírta: a szélsőségesen nacionalista politikus családi sírhelyét "már jó előre elkészíttette, ezért válhatott a mázolók prédájává".

Funar szerint "azért készült el már most majdani nyughelye, mert attól tartott, hogy az utókor "nem őrzi meg méltó módon emlékét". Az ex-polgármester nevét, mandátumainak időszakait is tartalmazó síremlék Kolozsváron a Hősök temetője nevű sírkertben látható.