Hét cseh turistát ölt meg egy lavina a Nugyati-Tátrában. A szerencsétlenül járt hegymászók táborára szombat reggel zúdult a hótömeg. A pénteki vihar miatt a szlovák hegyekben továbbra is nagy a lavinaveszély.

Hét cseh turistát ölt meg a lavina szombat reggel Szlovákiában, a Nyugati Tátra lejtőin. A cseh hegymászók nyolc fős csoportja pénteken vágott neki az útnak, azokban az órákban, amikor Szlovákiában hóvihar tombolt. A nyolcfős csoport tagjai a spálenái katlanban vertek tábort, ahol szombaton hat óra körül rájuk zúdult a hótömeg.

Az egyikük szerencsésen megmenekült, nyolcan azonban meghaltak. A hegyimentők a tragédia után öt tetemet emeltek ki a hó aló, a többiek után még kutatnak.

A pénteki hóvihar miatt a szlovákiai hegységekben rendkívül nagy lavinaveszély alakult ki. A Magas-Tátra gerincén és nyugati lejtőin szombat reggel még óránként 55 kilométer volt a szél erőssége, és a korábban lehullott 40 centiméteres hórétegre az utóbbi 24 óra alatt 35 centiméter vastagságú hó hullott. Így a következő napokban gyakori lavinaomlásokra kell számítani.

Az Európán végigsöprő hóvihar Szlovákiában is súlyos károkat okozott és egy napra lebénította a közlekedést. A D1-es autópálya Pozsony-Nagyszombat közti szakaszát több baleset miatt mindkét irányba le kellett zárni.

Ezen a szakaszon történt a legsúlyosabb tömegbaleset, amikor rövid idő alatt több mint félszáz gépkocsi rohant egymásba. A rendőrség előbb egy áldozatról beszélt, de estére kiderült, hogy egy felborult, benzinnel teli tartálykocsi alá került autók roncsaiban további három ember vesztette életét.