Az orosz elnök felajánlotta Ukrajnának a gázár befagyasztását 2006 első negyedére, de fenntartotta a Gazprom ultimátumát szilveszter napján. Az ukrán elnök szerint a gázártárgyalások "új, konstruktív szakaszba" terelődtek a Kreml új javaslataival, amelyeket a Gazprom "szuperkedvezményesnek" tart.

Ha Ukrajna még szilveszter éjfélig olyan szerződést ír alá, amelyben elfogadja az orosz állami ellenőrzésű monopólium javaslatait a "piaci árakra" való áttérésre a második negyedévtől, akkor az első negyedévben még a jelenlegi árakon kaphatja az orosz gázt - mondta Vlagyimir Putyin a nemzetbiztonsági tanács szombati ülésén, amelyen részt vett Alekszej Miller Gazprom-vezér is.

Putyin bejelentését követően, egyben néhány órával az orosz ultimátum lejárata előtt az ukrán elnök kijelentette, hogy a gázártárgyalások "új, konstruktív szakaszba" terelődtek a Kreml új javaslataival. Az orosz javaslatot a Gazprom "szuperkedvezményesnek" minősítette.

A két szomszéd hallgat egymásra, és megerősítik készségüket arra, hogy tárgyalóasztalhoz üljenek Ukrajna és Oroszország számára egyaránt előnyös, közös megoldás kidolgozására - mutatott rá Viktor Juscsenko a sajtószolgálata által kiadott kijevi közlemény szerint. A közlemény kiemelte a két elnök politikai akaratának szerepét a gázkonfliktus minőségileg új szinten való rendezésében - jelentette az Interfax orosz hírügynökség.

Vlagyimir Putyin orosz elnök előzőleg felajánlotta Ukrajnának a gázár ezer köbméterenként 50 dolláron történő befagyasztását 2006 első negyedére, ha még szilveszter éjfélig olyan szerződést ír alá, amelyben elfogadja az orosz állami ellenőrzésű Gazprom monopólium javaslatait a "piaci árakra" való áttérésre a második negyedévtől. Juscsenko nyitva hagyta, hogy eleget tesz-e ennek a követelésnek.

Mindenesetre a Gazprom szóvivője "szuperkedvezményesnek" minősítette cége ajánlatát, rámutatva, hogy az nemcsak az orosz, hanem a türkmén gázra is kiterjed. Ukrajna az első negyedévben, vagyis a legnagyobb fogyasztással járó téli időszakban ezer köbméterenként 50 dollárért kapná a Gazpromtól a türkmén gázt is - közölte Szergej Kuprjanov.

Ukrajna ezer köbméterenként 60 dolláros áron írt alá megállapodást a türkmén gáz importjáról, nem beszélve a tranzitdíjról Üzbegisztánon, Kazahsztánon és Oroszországon át - emlékeztetett. Ennek alapján a csőtulajdonos Gazprom három hónapon át ezer köbméterenként akár 100 dollárt takaríthat meg Ukrajna számára csak a türkmén gázon, beleértve a saját profitját is. Juscsenko azt mondta, hogy Ukrajna a szükségletének több mint felét fedező türkmén gázimportot kötött le jövőre.

A délután tett engedmény Putyin a következőképpen indokolta: Ukrajna mindenekelőtt testvérnép, s a hozzá fűződő kapcsolatokat összességükben kell szemlélni. Ha viszont Ukrajna szilveszter éjfélig nem ad egyértelmű választ, akkor azt elutasításnak kell tekinteni.

Putyin ezzel lényegében elutasította ukrán kollégája, Viktor Juscsenko kérését a gázár feltételek nélküli tíznapos befagyasztására, amíg a Gazprom és ukrán partnere, a Naftohaz nemzetközi szakértők bevonásával befejezi a tárgyalásokat, és aláírja a megállapodásokat.

A Gazprom közölte, hogy kész egész éjfélig fogadni az ukrán tárgyalóküldötteket, ha visszarepülnének Moszkvába az aláírás végett, sőt hajlandó akár faxon is kicserélni a dokumentumokat. Mindamellett előző nap megerősítette, hogy megállapodás hiányában január elsején délelőtt tíz (közép-európai idő szerint reggel nyolc) órakor leállítja az Ukrajnának szánt gázszállítást.

Viktor Juscsenko államfő az ukrán kormány szombati ülésén közölte, hogy Ukrajna kész tárgyalni az orosz gáz árának megállapításáról az európai árképzési módszer alapján.

Azonban nem nevezték meg konkrét számokban, milyen összegekről beszélt az ukrán elnök az európai árképzési módszer kapcsán.

Előző napi nyilatkozatában Juscsenko ugyanis arról beszélt, hogy az európai árképzési módszerrel az ukrán piacon ezer köbméterenként 80 dolláros gázár, illetve száz kilométerenként 1,75-1,8 dolláros tranzitdíj jön ki az alternatív energiahordozók árváltozásával kalkulálva.

Az orosz Gazprom azonban ezer köbméterenként 230 dollárt követel a jövő évi gázszállításaiért az ukrán partnerétől a német piacon kalkulált árra alapozva.

Az ukrán kormány szóvivője a tanácskozás után kijelentette, hogy Ukrajna elfogadja Vlagyimir Putyin orosz elnök javaslatát a piaci árakra való átállásra az orosz gáz árát illetően. De tárgyalásokat kell folytatni a pontos számokról, és egyeztetni kell a felek álláspontját. Meg kell állapodni az időpontban, amikor folytatják a tárgyalásokat.