Kiszabadult a fogságból a Jemenben elrabolt öt német túsz, Jürgen Chrobog és családja - közölték hivatalos forrásból szombaton Jemenben. Az emberrablókat őrizetbe vették.

Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter szombaton Berlinben megerősítette a túszok kiszabadulásának hírét. Mint mondta, a Chrobog-család tagjai immár biztonságban vannak, elrablóik emberségesen bántak velük. A külügyminiszter telefonon beszélt Jürgen Chroboggal, aki biztosította arról, hogy a család összes tagja jól van.

A német külügyminiszter köszönetet mondott a jemeni hatóságoknak és Ali Abdullah Szálehnek, az arab ország elnökének azért az "állhatatos és körültekintő" eljárásért, amellyel az ügyet intézték.

Közben Jemen németországi nagykövetségén közölték, hogy őrizetbe vették a nyugalmazott német külügyi tisztviselőt és családját túszul ejtő négy férfit, és hamarosan bíróság elé állítják őket.

Az öttagú német családot, valamint három jemeni kísérőjüket törzsi fegyveresek ejtették foglyul szerdán a jemeni fővárostól 480 kilométernyire keletre fekvő Sabvában. A volt külügyi tisztviselő családjával a karácsonyi ünnepekre érkezett Jemenbe, és a hegyekben túráztak, amikor elrabolták őket. Elrablóik a törzsükhöz tartozó több olyan személy szabadon bocsátását követelték, akiket gyilkosság miatt börtönöztek be Jemenben.

Chrobog a Schröder-kormány idején a külügyminisztérium magas rangú vezetője volt. 2003-ban ő vezette azt a válságstábot, amely döntő szerepet játszott Algéria déli részén elrabolt 14 német turista kiszabadításában. Előzőleg, 1995 áprilisa és 2001 júliusa között Chrobog Németország washingtoni nagykövete volt.