Ukrajna elutasította a jövő évi orosz gázszállításokra tett legutolsó moszkvai ajánlatot, ezért a Gazprom orosz gázmonopólium vasárnap délelőtt várhatóan leállítja a szomszédos országnak szánt gázszállítmányokat. Vlagyimir Putyin orosz elnök szombaton ajánlotta fel Ukrajnának a gázár befagyasztását 2006 első negyedére.

Megállapodás hiányában a Gazprom vasárnap délelőtt várhatóan leállítja az Ukrajnának szánt gázszállításokat. Korábbi orosz közlések szerint ez moszkvai idő szerint tíz órakor - közép-európai idő szerint nyolc órakor - következhet be. Ha Ukrajna még szilveszter éjfélig olyan szerződést írt volna alá, amelyben elfogadja az orosz állami ellenőrzésű monopólium javaslatait a "piaci árakra" való áttérésre a második negyedévtől, akkor az első negyedévben még a jelenlegi árakon kaphatta volna az orosz gázt.

Az állami ellenőrzésű Gazprom szóvivője "szuperkedvezményesnek" minősítette az ajánlatot, rámutatva, hogy az nemcsak az orosz, hanem a türkmén gázra is kiterjed. Ukrajna az első negyedévben, vagyis a legnagyobb fogyasztással járó téli időszakban ezer köbméterenként 50 dollárért kapná a Gazpromtól a türkmén gázt is - közölte Szergej Kuprjanov.

Az állami ellenőrzésű Gazprom a - helyi idő szerinti - szombat éjféli határidő lejárta után Moszkvában bejelentette, hogy Ukrajna hivatalos formában elutasította az orosz ajánlatot.