A Gazprom orosz állami gázmonopólium szerint Ukrajna 100 millió köbméterrel megcsapolta a területén áthaladó, közép- és nyugat-európai országokba irányuló gázvezetékeket, ezért érzékeltek nyomáscsökkenést több országban is azt követően, hogy a Gazprom vasárnap felfüggesztette az ukrán gázszállítást. Az ukrán energiaügyi minsizter szerint ez nem igaz, de akkor megcsapolják az európai gázt, ha a hőmérséklet fagypont alá ereszkedik Ukrajnában. A Gazprom azután zárta el az ukrán vezetékek csapját, hogy nem tudott megegyezni partnerével a januártól esedékes, a korábbinál ötször magasabb ár bevezetésében.

A Gazprom szerint azért csökkent a gáznyomás több közép-európai ország gázvezetékeiben, mert Ukrajna 100 millió tonnával megcsapolta az ukrán területen átvezető földgáz-vezetékeket. Alexander Medvegyev, a Gazprom alelnöke azt javasolja, hogy független auditorok ellenőrizzék, mekkora mennyiségű földgáz kerül be az ukrán csővezeték-hálózatba - írja az Interfax orosz hírügynökség.

A 100 millió köbméter majdnem megegyezik azzal a mennyiséggel, amennyit korábban a Gazprom Ukrajnától megvont - állítja az orosz cég. Az ukrán állami gáztársaság tagadta, hogy megcsapolták volna az átmenő vezetékeket, a cég szerint az európai országoknak szánt gáz mennyiségét is csökkentette a Gazprom.

Ivan Placskov ukrán energiaügyi miniszter ugyanakkor bejelentette, bár eddig csapolták meg az európai vezetékeket, ettől a lépéstől sem riadnak vissza, ha a hőmérséklet az országban fagypont alá süllyed. "Ha a hőmérséklet fagypont alá, minusz 3, minusz 5 fokra süllyed, fogyasztani fogjuk az orosz földgázt a tranzitszolgáltatásért cserében, mert ezt az érvényes szerződéses feltételek lehetővé teszik számunkra" - mondta Placskov.

Magyarországon, Lengyelországban és Ausztriában azután észleltek gáznyomás-csökkenést, hogy a Gazprom vasárnap reggel megkezdte az Ukrajnába irányuló gázszállítás leállítását, mert a két ország gáztársaságai nem tudtak megegyezni a szállítási árról. A Gazprom az egykori Szovjetunióban szokásos kedvezményes, 1000 köbméterenként 50 dolláros árat 230 dollárra akarta emelni januártól, arra hivatkozva, hogy a piaci ár ennyi.

A hetekig tartó egyeztetések után az orosz fél azt javasolta, hogy három hónapra fagyasszák be az árat, az ajánlatot azonban Ukrajna állítólag nem fogadta el. Az ukrán fél ezzel szemben azt állítja, hogy időben megküldték szerződéstervezetüket a Gazpromnak, amelynek része volt az árbefagyasztás.

Az ukrán elnök, Viktor Juscsenko a tárgyalások folytatását követeli Vlagyimir Putyin orosz elnöktől, de azt már vasárnap bejelentette, hogy a 230 dolláros árat elfogadhatatlannak tartja. Ukrajna korábban azzal vádolta a Gazpromot, hogy az orosz elnök politikájának engedve nem volt hajlandó a megegyezésre. Kijev szerint Moszkva azért bünteti Ukrajnát, mert a 2004-es forradalom után változtatott korábbi külpolitikáján és Oroszország helyett az Európai Unióhoz közeledett.

[origo]/MTI