Legalább tizenöt ember meghalt, amikor korcsolyázókra omlott hétfőn egy dél-németországi jégcsarnok teteje. A balesetet valószínűleg az okozta, hogy a tető nem bírta tovább az elmúlt napokban lehullott hó tömegét.

Beomlott egy jégcsarnok teteje hétfőn a Bajor-Alpokban fekvő Bad Reichenhall városában. A balesetben legalább tizenöt ember meghalt, köztük legalább hat gyerek, két kamasz és egy felnőtt nő, és legalább 25-en megsérültek. A mentőalakulatok egész éjjel kutattak túlélők után, és eddig kilenc holttestet emeltek ki a romok alól. További hat személyről biztosan tudják, hogy az épület maradványai között fekszenek, róluk szintén feltételezik, hogy életüket vesztették. A mentőalakulatok három további eltűntet is keresnek.

A szerencsétlenség idején közel félszázan tartózkodtak a sportlétesítményben. Egyelőre nem lehet tudni, hogy mi okozta a tetőszerkezet beomlását. Elképzelhető, hogy a tető nem bírta el az utóbbi napokban lehullott nagy mennyiségű hó tömegét.

A tető néhány perccel 16 óra után szakadt le, maga alá temetve a bent lévő vendégeket, korcsolyázókat, köztük számos gyermekes családot. A jégcsarnokot bérlő helyi sportklub, az EHC szóvivője a ZDF televízió híradójának elmondta: a klub jégkorongozóinak 16 órára beütemezett edzését le kellett mondani, mivel a délután folyamán recsegő hangokat hallottak a csarnok tetőszerkezete felől.

A szóvivő hibának minősítette, hogy a veszélyre nem hívták fel a vendégek figyelmét, valamint hogy nem ürítették ki a csarnokot, amely 16 óráig a közönség rendelkezésére állt.

A mentési munkálatokat nehezíti a sűrű havazás, de a bajor vöröskereszt és a mentőszolgálat munkatársai már megérkeztek a helyszínre, és sátrakat vertek fel, ahol elsősegélyben részesíthetik a sérülteket. A mentésben 300 tűzoltó, rendőr és katona vesz részt. 

[origo]/MTI