Ellenzéki gondolkodótól lopott a kínai főideológus

2006.01.03. 11:53

Plágiummal vádolják a kínai felső vezetés egyik fő ideológusát - írja a Guardian. Zou Je-Zong professzort, aki Hu Csin-tao vezetési filozófiájának kialakításán dolgozik, egy egykor rendszerellenesség miatt elítélt professzor vádolja azzal, hogy bekezdések tucatjait szó szerint vette át az ő munkájából, hivatkozás nélkül.

Plágiummal vádolják a Kínai Kommunista Párt egyik "szellemi kirakatemberét" - írja a Guardian. A vuhani egyetemen oktató Zou Je-Zong professzort tekintik a jelenlegi kínai vezetés egyik fő ideológusának, aki munkáiban a "harmonikus társadalmat" hirdeti. Zou tanácsokat ad Hu Csin-tao kínai államfőnek, és többek között őt bízták meg, hogy összhangba hozza a párt ideológiáját a korábban tabunak számító témákkal, mint például az emberi jogok, az alkotmányos kormányzás és jogrend.

Ám a brit lap szerint kezd odaveszni Zou "pekingi aranyifjú-pozíciója", miután plagizálással vádolták meg, ráadásul egy olyan professzor, akit 1992-ben rendszerellenesség miatt öt évre börtönbe is zártak (mert egy új pártot próbált alakítani). Vang Tian-cseng - aki a pekingi egyetemen tanított - egy internetes fórumon tette közzé vádjait, és jogi lépésekkel fenyegetőzött, ha nem kap magyarázatot. Mint közölte, Zou szóról szóra ugyanazt írta, mint ő a Köztársasági rendszer alkotmányos értelmezése című művében.

"(Zou) divatos kifejezések - az emberi jogok, a demokrácia, a jogrend - a párt céljára való újracsomagolásával jutott a csúcsra, de ezzel csak a párt ideológiai kiüresedését jelzi. Semmijük sincs, ezért az ellenzéki táborból kénytelen ötleteket csenni" - állítja Vang. Zou ugyanakkor meg sem kísérelte védeni magát, jóllehet az Ifjúsági Hírlapnak novemberben azt állította, Vang nevére, a hivatalostól eltérő véleménye miatt, politikai okokból nem hivatkoztak forrásként a kérdéses munkában.

Emlékszik még?
A pápa halála, Sólyom László elnökké választása, a 10. bolygó felfedezése, kézilabda vb-bronz: mind-mind tavaly történt. És mi még? Itt megtudja.

A plágiumvádakról és a vitáról egyedül az Ifjúsági Hírlap számolt be részletesebben, ám a témát végül - felsőbb utasításra - kivették közmédiumokból. A propagandaosztály a múlt héten megakadályozta, hogy az Ifjúsági Hírlapban megjelenjen egy Zou könyvét boncolgató írás egy liberális jogtudós - Hi Vej-fang - tollából, ám az ügyről szóló vita az interneten terjedt tovább.

Hi szerint Zou több tucat bekezdést vett át hivatkozás nélkül Vangtól és más liberális felfogású kutatóktól. Vang professzor "hatalmas erőfeszítésekkel igyekszik összhangba hozni a liberális politikai gondolkodást a hivatalossal, de a kettő egyszerűen nem illik össze" - állítja Hi.

Az ideológiai viták döntő részét képezik a pekingi politikai körök szellemi életének, és minden egyes új vezető saját filozófiával is előáll. Teng Hsziao-pingnek például - aki a nyugati típusú gazdasági reformokat bevezette - a "meggazdagodni dicsőség" volt a jelmondata, míg a mostani vezető, Hu Csin-tao a "harmonikus társadalom" jelszóra esküszik - írja a Guardian.

KAPCSOLÓDÓ CIKK