Kivonul az izraeli kormányból a Likud

2006.01.03. 8:18

Elhagyják az izraeli kormányt a Likud-párti miniszterek. A lépésre azt követően kerül sor, hogy novemberben a gázai kivonulásból fakadó megromlott viszony miatt kilépett a pártból Ariel Saron kormányfő, és új pártot alapított. A Likud távozása ugyanakkor nem befolyásolja jelentősen a kormány működését, mivel az a közelgő választások miatt már eleve ügyvezető kabinetként működik.

Kilépnek az Ariel Saron vezette izraeli kormányból a Likud párti miniszterek - jelentette be kedden Benjámin Netanjahu, a párt elnöke. Netanjahut a jobboldali párt vezetése bízta meg azzal, hogy döntsön a kormányban maradt, Saron új pártjához nem csatlakozott tárcavezetők sorsáról. A négy miniszter a pártvezető utasítása értelmében a vasárnapi kormányülésen nyújtja be lemondását.

Az érintettek: Szilvan Salom külügyminiszter, Dan Naveh egészségügy-miniszter, Jiszrael Kac mezőgazdasági miniszter és Limor Livnat oktatási miniszter. A négy tárca vezetője az izraeli média szerint hétfőn ellenezte a kilépést, azzal érvelve, hogy a választási kampány idején a pártnak nem érdeke erőpozíciókat veszíteni.

"A Likudnak alternatívát kell kínálnia a Saron-kormány által vitt egyoldalú kivonulási politikával szemben" - közölte Netanjahu, aki kezdettől fogva ellenezte a gázai övezetbeli zsidó települések felszámolását, és tiltakozásul le is mondott pénzügyminiszteri hivataláról.

Saron tavaly novemberben lépett ki a Likudból, hogy megalakítsa saját centrista pártját, a Kadimát (Előre), és átcsábított az új formációba több Likud párti minisztert is. A négy Likud-miniszter távozása ugyanakkor nem fenyegeti a kormány működését, amely a közelgő választások miatt már amúgy is ügyvezető kabinetként működik. Saronnak jogában áll a távozók helyére ideiglenes jelleggel új minisztereket kinevezni saját pártjából, vagy pedig ő maga irányíthatja a betöltetlen tárcákat.

Saron - Izraeli rádiójelentések szerint - várhatóan azt a Simon Pereszt bízza meg a külügyi teendők vitelével, akivel annak idején a Likud-Munkapárt nagykoalícióját létrehozta, és aki a Munkapártból állt át a Kadimába, miután novemberben Amír Perecet választották a párt élére.

A legutóbbi felmérések szerint, ha most tartanák az amúgy március 28-án esedékes izraeli parlamenti választásokat, a Kadima 40 mandátumot szerezne a 120 tagú kneszetben, míg a Likudnak, amely jelenleg 40 képviselő hellyel rendelkezik, csak 15 jutna.

KAPCSOLÓDÓ CIKK