Kötél helyett golyót akar Szaddám

2006.01.03. 13:40

Szaddám Huszein megbuktatott iraki diktátor állítólag a golyó általi halált választaná az akasztás helyett, ha kivégzik. Szaddám ügyvédeinek beszélt elképzeléseiről.

Szaddám Huszein megbuktatott iraki diktátor elárulta két ügyvédjének, hogy inkább szeretne golyó által meghalni, mint hogy felakasszák, ha háborús bűnökért halálra ítélik az ellene folyó perben - jelentette kedden a The Washington Times című amerikai napilap. "Nem becsülöm sokra az életemet. Minden embernek meg kell halnia egyszer" - jelentette ki a volt diktátor egyik ügyvédjének, a palesztin Iszám Gazzávinak a lap szerint.

Szaddám Huszein Gazzávin kívül amerikai ügyvédjének, Ramsey Clark volt igazságügy-miniszterrel beszélt bizalmasan a per december 7-i tárgyalási napján, egy ötórás szünetben a bíróság alagsorában. Amikor a két ügyvéd elmondta neki, hogy halálra ítélhetik, ő azt válaszolta: "Főparancsnok vagyok. Inkább állítsanak kivégzőosztag elé. Ez a megfelelő módja egy volt katonai vezető kivégzésének."

Szaddám Huszeint és hét volt tisztjét egyebek közt azzal vádolják az október 19-én kezdődött bagdadi perben, hogy 148 ember halálát okozták 1982-ben egy síita faluban rendezett vérengzésben. A kínzásokkal és kivégzésekkel egy olyan támadást toroltak meg, amely az elnöki konvojt érte. "Természetesen nem vagyok bűnös, de tudom, hogy a halálomat akarják. Ha halállal fenyegetnek, az semmit nem jelent számomra. Nem törődöm vele. Bármelyik irakinak az élete éppen olyan értékes, mint az enyém" - jelentette ki ügyvédjei szerint az exdiktátor. A per január 24-én folytatódik újabb tanúk meghallgatásával.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK