Egy harmadik európai országban is léteznek titkos fogva tartási helyek, ahol az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) terrorizmussal gyanúsított személyeket őriz - közölte szerdán a Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő szervezet illetékese.

Lotte Leicht, az emberi jogi csoport brüsszeli irodájának vezetője az Európai Parlament egyik albizottsága előtt elmondta: a HRW azon van, hogy váratlan látogatást tegyen a kérdéses helyen. Éppen ezért nem volt hajlandó felfedni, melyik országról van szó. Közlése szerint EU-tagállamról van szó.

Előzőleg a New York-i központú szervezet Lengyelországot és Romániát nevezte meg az állítólagos CIA-rejtekhelyek helyszíneként. Mindkét ország tagadta a vádat, miszerint terroristákat tartanának fogva, és vallatnának a területükön.

Először tavaly november 2-án jelent meg a The Washington Post című amerikai lapban olyan állítás, hogy az amerikai titkosszolgálat Kelet-Európában rejtegeti és vallatja az al-Kaida nemzetközi terroristahálózat több magas rangú tagját.