Csak egy virginiai bányászt találtak élve

2006.01.04. 7:43

Csupán egy bányászt találtak élve a közül a 12 közül, akik hétfőn, egy robbanás után rekedtek egy virginiai bánya tárnáiban az Egyesült Államokban. Korábban - feltehetően félrertés miatt - arról érkeztek hírek, hogy csak tizenharmadik társukra bukkantak holtan és tizenketten életben vannak. Ez azonban tévesnek bizonyult. Pedig a hozzátartozók már ünnepelték a csodás menekülést.

A korábbi hírekkel ellentétben csak egy vájárt találtak élve a közül a tizenhárom közül, akik több mint 41 órát töltöttek a mélyben az egyesült államokbeli Nyugat-Virginia államban egy szénbányában - jelentette a BBC News és a CNN. A tárnában hétfőn robbanás történt. Előzőleg arról érkezett hír, hogy csak egy társukra találtak holtan és a többi tizenkettő életben van, de ez tévesnek bizonyult. Az újabb hírek szerint csupán egy vájárt hoztak ki élve, akit súlyos állapotban szállítottak kórházba.

Az előző téves hírt a bánya mellett és egy közeli baptista templomban várakozó családtagok, hozzátartozók ujjongva, örömkönnyekkel fogadták. Az ünneplőket megdöbbentette az újabb bejelentés. "Azt hittem menten elájulok. Egyszerűen nem hittem el. Végig hazudtak nekünk. Magyarázatot követelünk" - mondta Sam Lands, az egyik bányában rekedt vájár sógora. Az egyik asszony csak azt tudta kiabálni, hogy "hazugok, hazugok, hazugok" - jelentette a CNN. Előzőleg Joe Manchin virginiai kormányzó a bányászok "csodálatos" megmeneküléséről beszélt.

Ben Hatfield a bányatulajdonos cég főigazgatója a mentőalakulatok és a vezetőség között fennálló kommunikációs problémákkal magyarázta a félretájékoztatást. Szerinte a föld alatt dolgozó mentőalakulatok félreérthető jelentést küldtek, valaki meghallotta ezt a mentést irányító központban, és mobiltelefonon értesítette a hozzátartozókat, anélkül, hogy meggyőződött volna a hír valódiságáról. Hivatalosan nem is jelentették be menekülést, amelynek híre pedig futótűzként terjedt el a hozzátartozók között. Ők húsz percen keresztül ünnepeltek önfeledten, amikor közölték velük, hogy mégsem élnek a bányászok.

A robbanást még túlélték

Hatfield azt mondta, hogy a bányászok a jelek szerint a hétfői robbanást még túlélték, és képesek voltak arra, hogy egy kezdetleges torlaszt is összeeszkábáljanak saját védelmükre, és felvették oxigénmaszkjaikat is. A lélegeztető-berendezésekben azonban csak egy órára elegendő oxigén volt. Azt nem tudni, hogy mennyivel élték túl a robbanást a vájárok.

Az egyetlen túlélőt, a 27 éves Randall McCloyt, súlyos állapotban vitték kórházba, jóllehet nem találtak szénmonoxidot a vérében és külsérelmi nyomokat sem a testén. Az orvosok szerint kiszáradt, kihűlt és sokkot kapott. A kapott infúziók és testének felmelegítése nagyban javította az állapotát.

A bányászok másfél napja rekedtek 80 méteres mélységben, a kijárattól közel három kilométerre. Hétfőn volt az első munkanapjuk az év végi ünnepek után. A szerencsétlenség időpontjában összesen 19-en dolgoztak a tárnában, de hat társukat nem sokkal a detonáció után sikerült sértetlenül kimenteni. Összesen 13-an rekedtek a föld alatt, egyikük holttestét szerda hajnalban találták meg.

A robbanás okáról egyelőre csak feltételezések láttak napvilágot. Elképzelhetőnek tartják, hogy a rossz szellőzés miatt a járatokban szivárgó metángáz robbant be. Az azonban tény, hogy az állam fővárosától, Charlestontól 161 kilométerre északkeletre fekvő Sago bánya, amelyet tavaly márciusban vett meg az International Coal Group (ICG), sok bírálatot kapott az elmúlt időszakban nem megfelelő biztonsága miatt. Egy decemberben véget ért, 11 hetes szövetségi vizsgálat összesen 46 olyan esetet állapított meg, amelyek megsértették az amerikai bányaegészségügyi és biztonsági rendszabályokat. Az amerikai bányaegészségügyi és biztonsági hivatal 208 alkalommal említette a Sagóval kapcsolatos problémákat 2005 folyamán, míg Nyugat-Virginia állam bányahivatala 144 esetben részesítette figyelmeztetésben az ICG-t.

MTI/[origo]

KAPCSOLÓDÓ CIKK