Erőszakkal hatoltak be Egyiptomba palesztin fegyveresek

2006.01.04. 21:14

Palesztin fegyveresek földgyalukkal romboltak le egy védőtorlaszt szerdán a Gázai övezet és Egyiptom határán, megbénították a forgalmat az átkelőn, és kormányépületeket támadtak meg. Legkevesebb háromszáz palesztin illegálisan bejutott Egyiptomba. A fegyveresek a helyi hatóságoktól zsákmányolt buldózerekkel zúzták össze az ibnai menekülttábor közelében, a határ mentén emelt akadályokat - közölték szemtanúk.

A kordon erőszakos lebontása után legkevesebb 300 palesztin lépett egyiptomi területre - közölték egyiptomi biztonsági forrásból. Az illegális határátlépők száma szemtanúk szerint akár ezerre is rúghat, s az ellenkező irányból néhány tucatnyi egyiptomi is bejutott a Gázai övezetbe. Az egyiptomi határrendőrség azért nem tudta feltartóztatni a palesztin és egyiptomi határsértőket, mert nem kapott tűzparancsot. Az egyiptomi hatóságok kikapcsolták az áramot, így teljes sötétség borult a helyszínre. Az átszivárgott palesztinok hírek szerint egy tanyán húzták meg magukat a határ egyiptomi oldalán.

A körzetbe előzőleg 3 ezer egyiptomi rendőrt vezényeltek, akik könnygázt vetettek be, s a levegőbe leadott lövésekkel igyekeztek jobb belátásra bírni a palesztinokat, akik felgyújtottak egy egyiptomi páncélozott járművet. Három palesztin megsérült. Rafahban kijárási tilalom lépett életbe.

A határtorlaszt lebontó fegyveresek - az al-Aksza Mártírjainak Brigádjai szélsőséges palesztin szervezet tagjai - előzőleg kiparancsolták az utasokat az Európai Unió felügyelete alatt lévő rafahi határállomásról, majd lezárták az átkelőt, és elfoglaltak néhány kormányhivatalt.

A palesztinok azt követően kezdtek dühödt tombolásba, hogy a palesztin rendőrség őrizetbe vette a Gázai övezetben múlt héten túszul ejtett három brit állampolgár egyik feltételezett elrablóját. Mint közölték, mindaddig zárva tartják a határt, míg a biztonsági szervek el nem engedik szabadon az emberrablással gyanúsított Alá al-Hamszot, az al-Aksza Brigádok tagját, egyes források szerint vezetőjét. A szervezet a palesztin területeken kormányzó, Mahmúd Abbász palesztin elnök vezette Fatah mozgalom fegyveres szárnya.

Szemtanúk elmondása szerint a gyanúsítottat kedd este fogták el civil ruhás palesztin rendőrök Rafahban. A férfit betuszkolták egy rendszám nélküli autóba, s elvitték kihallgatásra. Palesztin biztonsági forrásból megerősítették az őrizetbe vételt.

Tiltakozásul az őrizetbe vétel miatt a radikális szervezet mintegy húsz fegyverese már Hamsz elfogása után nem sokkal lövöldözni kezdett, és gumiabroncsokat gyújtott fel Rafahban, majd elfogott társuk szabadon bocsátását követelve, lövöldözve behatolt a palesztin belügyminisztérium helyi kirendeltségébe. Társaik később két másik kormányzati épületet, köztük egy választási irodát is elfoglaltak.

A szerda reggeli órákban maszkot viselő fegyveresek úttorlaszt állítottak fel az Egyiptomba vezető rafahi határátkelőnél, és azt követelték az utasoktól, hogy mutassák meg dokumentumaikat. Közölték, hogy kormányzati tisztségviselőket nem engednek át a határon.

A szervezet tagjai szerda reggel pokolgépet robbantottak a Gázai övezet és Egyiptom határán húzódó kerítés alatt, hogy ezzel újfent nyomatékot adjanak őrizetbe vett társuk szabadon engedésére vonatkozó követelésüknek - mondták el szemtanúk.

A lázongás újabb jele a Palesztin Hatósággal való elégedetlenségnek, s a január 25-re kiírt parlamenti választások elhalasztását eredményezheti.

A szeptemberi izraeli kivonulás óta kaotikussá vált a helyzet a palesztinoknak átengedett Gázai övezetben, napirenden vannak az emberrablások és más erőszakos cselekmények.

KAPCSOLÓDÓ CIKK