Hat hónapot kapott a francia holokauszttagadó

2006.01.04. 12:47

Hat hónapos letöltendő börtönbüntetést kapott a francia Nemzeti Front egyik képviselője, aki 2004 októberében egy tévéinterjúban azt mondta: a gázkamrák csak fertőtlenítők voltak, és minél több ciklon B-t használtak a nácik, annál több életet mentettek meg. A bíró szerint a büntetés súlyosságát az elkövető visszaesése indokolta.

Holokauszttagadó kijelentése miatt hat hónap szabadságvesztésre és tízezer euró pénzbírságra ítélte a lyoni bíróság Georges Theilt, a szélsőjobboldali Nemzet Front (FN) volt regionális képviselőjét - írja a Libération című francia napilap. A második világháborús emberiségellenes bűntettek létezésének vitatása miatt elítélt 65 éves politikust ezenfelül arra kötelezte kedden a bíróság, hogy 33 ezer euró kártérítést fizessen az őt beperlő tizenegy egyesület részére.

A Rhone-Alpes régió tanácsának veterán szélsőjobboldali képviselője egy 2004. október 14-én adott tévéinterjúban fertőtlenítőnek nevezte a náci német birodalom haláltáborainak gázkamráit, hozzátéve: "minél nagyobb mennyiségben használtak a németek ciklon B-t, annál több életet mentettek meg". Fernand Schir bíró az ítélet kihirdetésekor radikális holokauszttagadásnak minősítette a képviselő kijelentését. "A hat hónapos börtönbüntetés a cselekedet súlyossága és annak vállaltan visszaeső jellege miatt indokolt" - mondta a bíró.

Georges Theilt 2001-ben a grenoble-i bíróság holokauszttagadó kijelentése miatt három hónap felfüggesztett szabadságvesztésre és ötvenezer euró pénzbírságra ítélte. Múlt októberben pedig a limoges-i bíróság ítélte hat hónap börtönbüntetésre a képviselőt egy revizionista írása miatt. Ez utóbbi ítélet ellen Theil jogi képviselője fellebbezett. Eric Delcroix ügyvéd a gyarmatosítás értékelése körül kialakult közéleti vitára hivatkozva kérte védence ügyének újratárgyalását. Értelmezése szerint Jacques Chirac francia elnök kijelentését követően, amely szerint "nem a parlament feladata történelmet írni", a bíróság sem határozhatja meg a történelmi igazságot. Az újratárgyalásra vonatkozó kérelmet a lyoni bíróság visszautasította.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK