Hazahoznak két magyar drogfutárt Ecuadorból

2006.01.04. 8:02

Egyeztetés folyik Ecuador és Magyarország között két drogcsempészet miatt ott raboskodó magyar hazahozataláról - írja a Népszabadság. A magyar külügyminisztérium egyéb részletet - a tárgyalások sikere érdekében - nem árult el az ügyről. Ecuadorban hat magyar raboskodik embertelen körülmények között.

Diplomáciai egyeztetés folyik Ecuador és Magyarország között két, drogcsempészés miatt bebörtönzött magyar hazahozataláról - írja a Népszabadság. További négy kokaincsempészettel vádolt magyar fogoly hazahozatala majd csak jogerős ítéletük után lehetséges. A tárgyalásokról - azok sikere érdekében - nem közölt részleteket a magyar külügyminisztérium.

A hazahozatalról szóló tárgyalásokra egy tavaly novemberben életbe lépett nemzetközi szerződés alapján kerülhet sor. Ecuadori börtönökben összesen hat magyar raboskodik, mind kábítószercsempészés miatt. Eddig kettejüket ítélték el jogerősen, egyiküket - egy budapesti férfit - tizenkét, másikukat - egy miskolcit - nyolc év börtönre ítéltek 2001-ben, illetve 2002 tavaszán. A négy előzetesben lévő magyar drogfutár is mind miskolci.

Az ecuadori börtönök hírhedtek embertelen körülményeikről, és a bennük folyó erőszakról. A túlzsúfolt cellákban az európai rabokat pénzért zsarolják rabtársaik. Egyikük édesanyja a lapnak elmondta, fia már egy börtönlázadást is túlélt, ahol cellatársai közül többen meghaltak, és ő a börtön gyengélkedőjén vészelte át a lázadás leverését. Egy másik férfit - aki 20 kilogramm kokainnal bukott le - maguk az őrök menekítettek ki egy lázadás kezdetekor - írja a Népszabadság.

KAPCSOLÓDÓ CIKK