Városok és legelők égtek szénné az USA déli részén

2006.01.04. 13:00

Számos kisebb település és több százezer hektár mezőgazdasági terület vált a lángok martalékává az Egyesült Államok déli részén. A száraz szeles idő miatt három államban december 27-e óta pusztító bozóttüzekben legalább három ember vesztette életét. Szerdára a tüzek nagy részét ellenőrzésük alá vonták a tűzoltók, de a kitartó száraz, szeles idő miatt további tüzekre számítanak.

Több kisváros gyakorlatilag teljesen leégett, és több százezer hektár termőföld vált a lángok martalékává az Egyesült Államok déli részén pusztító bozóttüzekben. December 27-e óta pusztítanak a tűzvészek Texas, Oklahoma és Új-Mexikó állam mezőgazdasági területein. A lángok terjedését a különlegesen száraz és szeles időjárás segítette.

Texasban a tüzek még kedden is égtek, bár sikerült a tűzoltóknak ellenőrzésük alá vonni a több ezer hektáron pusztító legalább 60 tűzfészket. San Angelo térségében például 36 ezer hektár lángolt. Az államban 90 ezer hektárnyi terület égett le és 250 otthon vált a lángok martalékává egy hét alatt.

Az oklahomai lángokat hétfőre sikerült ellenőrzés alá vonni a tűzoltóknak a magasabb páratartalmú és kevésbé szeles levegőnek köszönhetően, itt 115 ezer hektárnyi földterület vált a lángok martalékává, és 200 épület pusztult el. Új-Mexikóban 21 ezer hektár földterület, 11 ház és két üzlet égett le. A tűzoltók igyekeznek földsánccal körbekeríteni a még lángoló tüzeket.

Az időjárás azonban nem hagy nekik pihenőt, a következő napokban ugyanis folytatódik a száraz, szeles idő a térségben. Az időjárás-előrejelzések szerint ráadásul esőre nem lehet számítani - utoljára december 20-án volt számottevő csapadék. A környéken messze a sokévi átlag alatt van a lehullott eső mennyisége.

A három állam a szövetségi katasztrófavédelmi alaptól kért segítséget a védekezés folytatására, és hosszú távú segélyeket is igényeltek a károk helyreállítására.

KAPCSOLÓDÓ CIKK