A Pinochet-diktatúra áldozatai tömegsírjára bukkantak

2006.01.05. 0:43

A Pinochet-diktatúra áldozatainak földi maradványait rejtő tömegsírra bukkantak egy volt náci alapította szekta birtokán Chilében, a fővárostól 350 kilométerre délre - jelentette be szerdán Jorge Zepeda, a németek lakta zárt kolónia viselt dolgainak feltárásán fáradozó vizsgálóbíró.

Chilei emberi jogi aktivisták mindig is gyanították, hogy a Paul Schäfer egykori náci tizedes által a Parral városhoz közeli hegyekben alapított német kolónia, a hírhedt Colonia Dignidad a Pinochet-rezsim kínzóközpontjaként és titkos temetőjeként működött, ám mindeddig nem találták meg az ott eltűnt emberek maradványait.

A vizsgálóbíró szerint a hétfőn, a szektavezér házától mintegy 20 kilométerre felfedezett gödörben valószínűleg az eltűnteket földelték el. Hogy pontosan hány személyt temettek a tömegsírba, nem tudni, mert az áldozatokat később kiásták, megégették és egy közeli folyóba szórták. Zepeda mindazonáltal 10-12-re teszi a perverz náci szektavezér birtokán eltüntetett ellenzékiek számát.

A kolónián eltűnt embereket a vizsgálóbíró szerint 1973-74-ben végezhették ki, kihantolásuk, megégetésük és folyóba dobásuk pedig 1978-ban történhetett. A kolónia a diktatúra vezetőinek támogatását élvezte, egyszer Augusto Pinochet személyesen is ellátogatott oda.

Forrás: EPA
Paul Schäfer szektavezér

A gyermekek tucatjainak megerőszakolásával és megkínzásával vádolt és éveken át szökésben lévő 84 éves exnácit tavaly fogták el Argentínában. Az általa vasököllel irányított kolónia lakói az 1930-as évek Németországát idéző módon éltek.

A kolónia német származású lakói szektaszerű közösségben éltek valóságos rabságban, a szektavezér gátlástalanul kiélte beteges szexuális hajlamait a telepesek és a környékbeli chilei parasztok fiain.

Júniusban a hatóságok a dél-amerikai ország történetének legnagyobb titkos fegyverraktárát találták meg a kolónián: egyebek közt gépfegyverek és rakétavetők kerültek elő a rejtekhelyről.

KAPCSOLÓDÓ CIKK