Banditák földjén és aknamezőkön vág át a Dakar-rali mezőnye

2006.01.05. 19:08

A 28. Dakar-rali versenyzői több mint 9 ezer kilométert tesznek meg hét országban, ebből alig több mint 900-at jól ismert európai terepen. A további szakaszok Marokkón, Mauritánián, Malin, Guineán és Szenegálon haladnak át. A versenyzőket a kietlen sivatagon kívül aknamezők, mérgező csípésű skorpiók, banditák és a legkülönbözőbb betegségek várják. Járja végig velünk az afrikai szakaszt, tudja meg, milyen veszélyek lesnek a versenyzőkre és próbálja meg kitalálni, merre járunk!

Fagyos szelek, kijárási tilalom

A júniustól októberig tartó esős időszak, amikor még a postai szolgáltatás is szünetel az országban, nem érinti ugyan a Dakar-rali versenyzőit, de a harmattan szél decembertől gyötri a helyieket, teszi elviselhetetlenné az időjárást és fagyossá az éjszakákat. Egyébként az éghajlat kellemes, az időjárás általában 20-30 Celsius-fok között ingadozik. A Dakar-rali által érintett országok közül egyedül itt található meg Afrika egyik legrettegettebb kígyója, a zöld mamba, amely nem csak erős idegmérge, hanem agresszívitása miatt is veszélyes.

A Magyarországnál két és félszer nagyobb országban szinte semmilyen betonozott úthálózat sincs, ami fölöslegessé teszi a tömegközlekedést is, a legtöbben taxival jutnak el egyik pontból a másikba. Az éjszakai kijárási tilalom idején sem be-, sem kilépni nem lehet a városokból. A déli területeken fegyveres csempészek garázdálkodnak, a súlyos élelmezési problémák miatt pedig az egész országban gyakoriak a fegyveres lázadások.

Itt jár a Dakar-rali mezőnye:Guinea   

Csiga-láz és aknamezők

Nyugat-Afrika egyik legfejlettebb és legnyugodtabb országa, ahol - a környező államok kiszámíthatatlan politikai életével szemben - demokrácia van, a hatalomváltás is békésen szokott zajlani, pártok és kormányok általában csak a választásokon buknak. Ennek ellenére a terület nem mentes a fegyveres villongásoktól. Az ország déli részén zajlik Afrika leghosszabb ideje, közel 25 éve tartó polgárháborúja, a lázadók a déli tartományok elszakadását követelik, amelyek határvidékét masszívan aláaknázták. 2004 legvégén felmerült, hogy az elnök megállapodik a lázadokkal, de ez ügyben egyelőre csend honol. Az ország északi részén is felütik fejüket idődről időre lázadások, és gyakoriak a rablótámadások is.

Az ország éghajlata kellemes trópusi, az átlaghőmérséklet általában 18-30 fok között mozog, így itt időjárási szélsőségekkel nem kell szembenézniük a versenyzőknek. Az egyetlen kellemetlenséget talán a decembertől márciusig tartó száraz évszak szélviharai jelentik. A vízellátás sem jelent gondot, az ország északi határát kijelölő hatalmas folyó ugyanis bőséges vizet nyújt egész évben. Itt egyéb gondok vannak a vízzel, elterjedt betegség ugyanis a bilharzia vagy más néven csiga-láz, amelyet egy, édesvízben - főleg pocsolyákban és mocsarakban - élő féreg okoz, amely bemászik a bőr alá, és súlyos fertőzést okoz. Bár csak ritkán halálos a betegség, nagyon legyengíti a szervezetet. A malária és a kolera szintén komoly veszélyt jelent az országban, ahol a legmagasabb pontnak még neve sincs.

Itt jár a Dakar-rali mezőnye:Szenegál 

Lázadók és kígyók

A Dakar-rali afrikai útvonalán talán a legnyugodtabb hely ez a Magyarországnál ötször nagyobb ország. A legfőbb gondot az éghajlati szélsőségek jelentik. Az ország jelentős részét sivatag borítja, ahol nappal és éjszaka is szélsőséges az időjárás: a hőség és a fagy váltogatja egymást. A természet más meglepetéseket is tartogat. Az országban számos viperafaj megtalálható, többnek mérges a marása. Különös fenyegetést jelentenek a homokos területeken élő legyek. Ezek csípése terjeszti ugyanis az úgynevezett fekete betegséget, amely a végtagok elszíneződéséhez vezet, lázzal és legyengüléssel jár, ritkábban halálos kimenetelű.

Bár az ország politikai viszonyai rendezettek, déli területeinek jogállása vitatott. Az 1970-es évek óta katonai megszállás alatt tartja ezt a vidéket, ahol azonban rendeszeresek a fegyveres összecsapások a hadsereg és a lázadó Polisario között. A terület jelentős részét elaknásították, így nem tanácsos letérni a járt útról.

Itt jár a Dakar-rali mezőnye:Marokkó  

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK