Kuba rendelte el Kennedy meggyilkolását, de csak kihasználták a kommunistaszimpatizáns mesterlövész, Lee Harvey Oswald gyűlöletét - állítja egy új dokumentumfilm. A Találka a halállal című film készítői három évig kutatták a témát, és idézett forrásaik azt állítják: Kennedy utódja azért terelte el a figyelmet Kuba szerepéről a gyilkosságban, hogy a hatalomban tartsa a demokratákat.

Egy új dokumentumfilm szerint Kuba fizette és irányította John F. Kennedy amerikai elnök gyilkosát. A Találka a halállal című dokumentumfilm készítői kubai, orosz és amerikai forrásokat dolgoztak fel, a kutatómunka három évig tartott - írja a BBC News.

Az egyik forrásszemély, Oscar Marino volt kubai titkosügynök szerint Havanna kihasználta Lee Harvey Oswaldot, akit ugyan utóbb a hatóságok letartóztattak a gyilkosságért, de még felelősségre vonása előtt maga is gyilkosság áldozatává vált. A világszerte hírhedt merénylet megszervezőiről számtalan összeesküvés-elmélet terjeng, ezek középpontjában általában az oroszok, Kuba és maga az Egyesült Államok áll.

Marino szerint a kubaiak indítéka az volt, hogy Kennedy ellenezte a forradalmat, és állítólag Fidel Castro meggyilkoltatásának lehetősége is foglalkoztatta. Marino biztos benne, hogy a merényletet a G2 nevű kubai titkosszolgálat szervezte, de azt nem volt hajlandó elárulni, hogy Castro vajon maga rendelte-e el.

Orosz és kubai források szerint a G2 azt követően lépett kapcsolatba Oswalddal, hogy a KGB figyelmeztette őket: a férfi visszatért az Egyesült Államokba a Szovjetunióból, ahol három évet töltött. "Annyira tele volt gyűlölettel, hogy az ő ötlete volt az egész. Mi csak kihasználtuk" - állítja Marino.

A lehetséges kubai szálat az USA is vizsgálta közvetlenül a merénylet után, ám azt az FBI-ügynököt, aki Oswald nyomainak kutatására küldtek Mexikóba, három nap után visszahívták, és lezárták a nyomozásnak ezt a részét. Laurence Keenan volt FBI-ügynök szerint a vizsgálat "a leggyengébb nyomozás volt, amelyben az FBI valaha is részt vett. Rájöttem, hogy csak felhasználtak. Megszégyenítve éreztem magam. Történelmi pillanatot mulasztottunk el" - mondta a filmkészítőknek a 81 éves veterán.

Alexander Haig katonai tanácsadó (aki Reagan elnöksége alatt külügyminiszter lett) szerint a nyomozást azért hagyták félbe, mert Kennedy utódja, Lynndon B. Johnson - aki szerint valóban Kuba volt a felelős - attól tartott, hogy ha fény derül Kuba szerepére, akkor a közvélemény erősen a jobboldal felé billent volna, és a demokraták hosszú időre kiszorultak volna a hatalomból. "Nem hagyhatjuk, hogy az amerikaiak azt higgyék, hogy Fidel Castro gyilkoltatta meg elnökünket" - mondta Haig szerint Johnson. "Meg volt róla győződve, hogy Castro volt a felelős, de ezt magával vitte a sírba" - állítja a volt tanácsadó.

John F. Kennedyt 1963 novemberében gyilkolta feltehetően Lee Harvey Oswald Dallasban. Az egykori tengerészgyalogos mesterlövész kommunistának tartotta magát, orosz felesége volt, és többször is Castro Kubája mellett érvelt.