Tanárgyilkolásra álltak rá a tálibok

2006.01.05. 11:31

Új taktikához folyamodnak az afganisztáni tálib felkelők. A fegyveresek beleunva a nyugati szövetséges katonáktól elszenvedett vereségekbe, ártatlan segélymunkásokat és tanárokat gyilkolnak. Legutóbb kedd éjjel fejeztek le egy iskolaigazgatót családja szeme láttára, mert az iskolában lányokat is tanítottak.

Lefejeztek egy iskolaigazgatót a tálibok Afganisztán középső részén. A véres gyilkosság azonban csak egy azon támadások közül, amelyeket a szélsőséges fegyveresek olyan iskolák tanárai ellen követtek el, ahol lányokat is tanítanak. Malim Abdul Habibot saját lakásában támadták meg Kalatban, Zabul tartomány székhelyén maszkos fegyveresek. A férfit kirángatták az udvarra, majd családját is kiparancsolták, és arra kényszerítették őket, hogy végignézzék, ahogy lefejezik a családfőt - írja a Guardian.

Malim Abdul Habib a Mathi Baba Sejk középiskola igazgatója volt, ahova 1300 gyerek jár - lányok és fiúk vegyesen. Az elmúlt hónapokban már számos fenyegető röplapot szórtak szét a szélsőségesek a lányok oktatása ellen tiltakozva, de az igazgató nem számított arra, hogy közvetlenül őt támadják majd meg. A férfit szerdán helyezték végső nyugalomra, a gyászszertartáson több száz diák is részt vett.

A brit lap szerint a tálib ellenállás az utóbbi egy évben brutális fordulatot vett. Miután a nyugati szövetségesekkel folytatott összecsapásokban a tálib milicisták rendre alulmaradnak, inkább tanárok, segélymunkások és kormányhoz hű vallási vezetők módszeres legyilkolására álltak rá.

A múlt hónapban Helmand tartományban egyenesen az osztályteremből rángattak ki egy tanítót, akit az iskola kapujában lőttek agyon, miután az nem volt hajlandó felhagyni a lányok oktatásával. A véres taktikát főleg a déli tartományokban folytatják, nem is eredménytelenül.

Nabi Kusal, a zabuli oktatási hivatal vezetője szerint a tartomány 170 iskolájából 100 zárta be kapuit az elmúlt két évben, főleg a nehezen megközelíthető térségekben. A lánygyermekeknek alig nyolc százaléka vesz részt az oktatásban.

A változó taktika és az egyre szaporodó öngyilkos merényletek, út mentén elhelyezett pokolgépek miatt egyre többen tartanak attól, hogy az afganisztáni elkövetők kapcsolatban állnak az iraki ellenállással. A múlt hónapban például hasonló lefejezéses videót mutattak be (amelyen egy állítólagos kollaboráns meggyilkolása látható), mint amilyenekkel a jordániai származású iraki terrorvezér, Abu Múszab az-Zarkávi vált hírhedtté.

KAPCSOLÓDÓ CIKK