Már ötvenhárom halottat találtak a csütörtökön összeomlott mekkai szálló romjai között. A sérültek száma eléri a hatvannégyet. A mentőalakulatok egész éjjel túlélők és áldozatok után kutattak a törmelék között, és pénteken is folytatják a mentést.

Ötvenháromra emelkedett a mekkai szállodai szerencsétlenség halottainak száma - közölte pénteken a szaúdi polgári védelmi szolgálat vezetője. A szaúdi belügyminiszter szerint az áldozatok között legalább tizenegy férfi és nyolc nő volt, és legalább egy halott azonosíthatatlan. A Vörösfélhold szerint az áldozatok között algériai és tunéziai állampolgárok is voltak.

A mentőalakulatok egész éjjel azon dolgoztak, hogy kiszabadítsák a romok alatt rekedt túlélőket és a holttesteket. Ennek érdekében hangdetektorokat és nagy teherbírású darukat is bevetettek, ugyanakkor félő, hogy a szálloda romjai még jobban összeomlanak. A halottakon kívül eddig 64 sérültet találtak a csütörtökön összedőlt épület romjai alatt, de bíznak abban, hogy a nap folyamán további túlélőkre bukkannak.

Az ötemeletes szálloda összeomlását a feltételezések szerint tűz okozta. Az épületben, amely alig 60 méternyire található a mekkai Béke kapujánál lévő nagymecsettől, főleg egyiptomi, tunéziai és az Egyesült Arab Emírségekből származó zarándokok laktak. Az omlás pillanatában a hotel körüli utcákon is mindenütt zarándokok imádkoztak.

Talh an-Nízi, egy közeli szállóban lakó tunéziai idegenvezető szerint "ahogy a szállóm bejárata felé tartottam, a szemem láttára omlott össze az egész épület". Az egész utcát belepte a por. Egy francia szemtanú, Abderrahmane Ghoul szerint előzőleg tűz ütött ki az épületben, amit helikopterrel próbáltak meg eloltani. A szálló ezután dőlt össze.

Az iszlám szent városban a hét végén kezdődik a hagyományos zarándoklat, a haddzs, az iszlám öt pillérének egyike.

MTI/[origo]